Što su peksimeti?

Što su peksimeti?

Prehrana današnjeg homo sapiensa se velikim dijelom zasniva na žitaricama. Brašno je vladar većine brzo gotove hrane, što je modernom čovjeku uvijek nadohvat ruke. Nije to slučajno – kruh je oduvijek bio glavna namirnica radničke klase koja je trebala biti dovoljno sita (zadovoljna) te opskrbljena s dovoljno energije (dugi lanci ugljikohidrata koje krv na kraju ipak prepoznaje samo kao šećer) da može ostavljati svoje kosti na poslu kako bi neki drugi ljudi lijepo živjeli. Čini vam se da je danas situacija drugačija? Samo scenografija i kostimografija jesu. Ured je zamijenio rad u polju, a lako dostupna, jednosezonska odjeća iz jeftinih dućana zvučnih naziva je zamijenila radno odijelo…

Otkrit ćemo vam tajnu! Žitarice su skupina vrlo teško probavljivih namirnica. Neke životinje koje se njima hrane imaju visoko razvijen probavni sustav njihove prerade, a mi ljudi ne spadamo u tu vrstu. Osim toga, današnje sorte pšenice su samo slične onima od kojih su naše bake pekle kruh i njihov nutritivni sastav je još siromašniji, dok antinutrijenata ima još više nego prije. Od takve se pšenice rade današnji pekarski proizvodi i tjestenina.

Originalni peksimeti su brzi uštipci koji se rade od brašna, jaja, kvasca i jogurta. U tijesto se dodaje i šećer i prašak za pecivo, a izgledaju poput pečenih kruščića, smotuljaka ili pečenih malih tijesta.

Naši su popečci nastali spontano inspirirani receptom za kiselo tijesto, a dobili su to ime jer smo ih na brzinu trebali nekako nazvati… Oni nemaju neku pravilnu formu niti originalni recept, Miketa peksimeti su mala pečena tijesta koja se koriste rabeći što manje ili ništa ugljikohidrata i u njih se stavljaju samo prirodni sastojci. Na primjer, umjesto praška za pecivo koristimo sodu bikarbonu, a za zgrušnjavanje koristimo psilium ljuskice ili sjemenke lana. Jogurt i mlijeko su domaći, ali kako je do toga dosta teško doći; i ono mlijeko s mljekomata je sasvim OK.
Peksimeti u ovoj varijanti se mogu nazvati i krekerima, jer su hrskavi i plosnati.

Miketa peksimeti

Sastojci:
250 g skute
2 žlice zobenih pahuljica
200 g sjemenki suncokreta
2 šake svježeg špinata
1 žlica psilium ljuskica
1 žličica sode bikarbone
sol, kim

Priprema: U mikseru najprije zamiješamo zobene i skutu. Kada dobijemo kompaktnu, zrnatu smjesu (zobene se ne izmiksaju skroz u brašno), ostavimo stajati desetak minuta na toplom mjestu da se poveže. Ubacimo unutra i suncokretove sjemenke, sol i špinat i ponovno miješamo. Smjesa treba biti ne pre gusta, ali niti tekuća. Ovisno o teksturi, dodaje se psilium. Ako je vodenasto, dodajte više. Na kraju dodajte kim i sodu, promiješajte pola minute i pustite stajati na kratko, da soda počne „kuhati“.
Na zagrijan hitri pekač, čije plohe možete prethodno premazati putrom stavljajte po pola žlice tijesta na udaljenost od par centimetara. Poklopite i za 5 minuta izvadite vaše kreker-peksimete.

Peksimeti s graškom i mrkvom

Sastojci: pola kg zobenih pahuljica, 1 veliki kefir ili jogurt (najbolje domaći), pola vrećice mrkve i graška, sol

Priprema: U kefiru ili jogurtu natopite sitno mljevene zobene pahuljice te ostavite da fermentiraju 24 sata. Posolite. Pola vrećice zaleđenog graška i sitno sjeckane mrkvice skuhajte ili popržite i potom ubacite u mikser. Usitnite, ali ne u pastu već na krupnije komadiće. Dodajte fermentiranim zobenim pahuljicama i promiješajte! Po želji dodajte kima ili kurkume. Dvije palačinke se mogu dobiti u jednom pečenju na hitrom pekaču, bez imalo ulja. Doza je jedna žlica, a ako možete teflonsku stranu okrenuti na glatku površinu, palačinke će biti potpuno plosnate, kao da su pečene na tavi. Servirajte sa svježim sirom ili nekim drugim namazom.

Jedite ih kao zamjenu za kruh uz paštetu od tune, sir ili pršut.

Tea Miketa

Komentari