Vrijeme je besplatno, ali je neprocjenjivo

Vrijeme je besplatno, ali je neprocjenjivo

Vrijeme je besplatno, ali je neprocjenjivo. Ne možeš ga imati, al’ ga možeš koristiti. Ne možeš ga zadržati, ali ga možeš potrošiti. A kad ga izgubiš, nikad ga ne možeš vratiti.

Dragi prekoputni susjedi su se prijavili za dom. Prešli su sedamdeset, oboje su dosta bolesni i nisu više ni moćni, a ni voljni uređivati vrt ni ružičnjak pred kućom. Sin jedinac je davno odselio, a nije nešto zainteresiran za pomoć oko kuće ni za dijeljenje vremena sa starcima. Ima svoje dijete s posebnim potrebama i u njega ulaže svo svoje slobodno i ono manje slobodno vrijeme. Kao što ga je Marica i poučila, svojim primjerom.

Teta Marica je davno pomirena s time da on neće mijenjati njene pelene, kao što ih je ona mijenjala njemu prije 45 godina… Kao i ruža iz njenog vrta – cvala je, dala je sjeme i uskoro izgubila latice…

Zazebe oko srca kad čuješ ovakav scenarij? Pa naravno. Nitko ovdje nije kriv, svatko igra s kartama koje su mu podijeljene najbolje što može. Ovakvih je priča milijardu, one su dio naših života. Jedini problem u njima je pravo pravcato žaljenje za izgubljenim vremenom. Jer teta Marica se često sjeti da joj možda nije trebao taj drugi fakultet kojeg je upisala dok je sin bio u vrtiću i onaj dodatni posao kojeg je prihvatila da može isplatiti drugi auto kojeg je kupila da se može voziti na fakultet.

I da bi možda bilo skroz OK da mali nije išao na tečaj ranog engleskog u svojoj drugoj godini, na plivanje 5 puta tjedno kao prvoškolac, na privatne sate matematike da nema ni jednu četvorku u svjedodžbi.

Možda bi bili sretniji da su to vrijeme provodili igrajući “Monopoly” zajedno…

Mislila je da ima vremena… Kad završi ovo ili ona tada će se posvetiti sebi i svojim željama, potrebama.

Sada joj je dan predug, a za svoje želje više nema fizičke snage. Zdravlje ionako više ne može vratiti…

Malo snage danas, još manje snage sutra. Snaga se stječe treningom, zato – treniraj 🙂

Vrijeme ne štedi nikoga i svi imamo sve manje snage ako je ne stječemo… treningom 🙂

Ne možeš sam? Javi se nama!

Tea Miketa

 

Komentari