Kako se uspješno oporaviti od zahvata na maternici

Kako se uspješno oporaviti od zahvata na maternici

Kada mi je ginekologinja rekla da imam miomčić na maternici te da je to uobičajeno za žene mojih godina, a u to vrijeme sam prevalila 43.,  bila sam par minuta jako ljuta i na nju i na sebe. Svaka druga žena??? Pa ja nisam svaka druga, ja sam samo jedna. I osim toga, kako me moje tijelo moglo baš tako izdati???

Lažem, ljutnja je trajala manje od par minuta, jer sam istog trena znala kakve mi gluposti prolaze kroz glavu. Ispratila sam iz svog balona taj mahniti glas i prigrlila onaj zahvalniji, razumniji i ugodniji. Do danas mi taj miom nije izazivao smetnje, iako je ginekologinja rekla da od pritiska na kralježnicu mogu razviti bolove u lumbalnom dijelu.

Jučer sam primila na pregled i poduku 3 klijentice s vrlo sličnom problematikom. Sve tri su se javile nakon operacije mioma na i/ili unutar maternice koji su u par mjeseci narasli do 8 cm i počeli izazivati velike probleme!

Jedna je djevojka imala toliko intenzivne i učestale menstruacije da je razvila anemiju, a imunitet joj je oslabio pa je bila i boležljiva. Druga je mjesecima imala intenzivne i iscrpljujuće bolove u desnoj strani trupa koji su se smanjili kada je izvađen miom, iako su liječnici tvrdili da on ne može izazivati bol jer nema nikakve kompresije. Treća  je godinama tražila pomoć za bolove u kralježnici, zdjelici, trtici i kukovima, ali ništa od tretmana joj nije olakšalo.

Naravno da je kvaliteta života u sva tri slučaja bila potpuno narušena. Te žene imaju djecu i poslove, a da ne pričamo o ljubavima, želji za druženjem i zabavom.

Sada se sve tri oporavljaju od zahvata i žele se vratiti uobičajenom životu i treniranju, a vježbe iz mog CORE programa će taj oporavak ubrzati.

OD ČEGA SE SASTOJI PROGRAM?

  • Vježbe za reanimaciju neuromuskularne veze (tkivo je rezano)
  • Vježbe za reedukaciju obrasca disanja (često se poremeti zbog dugotrajnog podnošenja boli)
  • Vježbe za jačanje inhibirane muskulature donjeg dijela trupa (najčešće trbušna muskulatura, ali često i zdjelično dno te mišići leđa)

KADA MOŽEŠ ZAPOČETI S PROGRAMOM?

U većini slučajeva može se započeti mjesec dana nakon zahvata i naravno, nakon kontrolnog pregleda kod liječnika.

Tea Miketa

Imaš problem?

JAVI SE!
Komentari