Proksimalna tendinopatija hamstringsa (tendinitis stražnje lože, tendinopatija stražnje lože)

Proksimalna tendinopatija hamstringsa (tendinitis stražnje lože, tendinopatija stražnje lože)

HAMSTRINGS muskulaturu čine tri mišića (m. semimembranosus, m. semitendinosus i m. biceps femoris) koja se pružaju od vrha tibije (stražnji dio koljena) duž stražnje strane bedara do sjedne kosti gdje se spajaju u jednu zajedničku tetivu.

Ovi mišići odgovorni su za savijanje koljena i ravnanje kukova tijekom tjelesne aktivnosti, a posebno su aktivni tijekom trčanja, skakanja, udaranja i brze promjene brzine i smjera trčanja.

Ozljede mišića stražnje lože su jedna od najčešćih ozljeda kako u profesionalnih tako i u rekreativnih sportaša. Čine oko 30% ozljeda donjih ekstremiteta, a najčešći su kod nogometa, trčanja i sportovima koji imaju ekscentrične pokrete. Pretjerano istezanje i ponavljanje određenih pokreta (sprint) ili vježbi dovodi do oštećenja tetiva.

Oštećenje može biti gradirano u tri stupnja, od blagog istegnuća pa do potpune rupture tetiva. Ukoliko se blaže oštećenje javi na hvatištu tetive za sjednu kvrgu (gornji tendinitis) pacijenti osjećaju bol u donjem dijelu stražnjice, koja se pojačava s aktivnošću kao i mirovanjem, a osjeća se i tijekom sjedenja. Bol se se može širiti na bedro.

Ako je ozljeda nastupila na tetivama koje imaju hvatište na stražnjoj strani koljena (donji tendinitis ishiokruralne) tada je prisutna bol, ukočenost i slabost u području koljena.

Rehabilitacija koju provodimo u Centru Miketa sastoji se od  izometričkih vježbi jačanja, ne samo hamstringse grupe, već i mišića abdomena i zdjelice. Klijent vježba mora nastaviti raditi i nakon oporavka jer su recidivi ozljeda na istom mišiću česti. S vježbama se počinje tek kada pacijent više ne osjeća bol, a oporavak nastupa kroz nekoliko tjedana. Rehabilitacija može trajati i mjesecima ako nije započeta na vrijeme.

Uz kineziterapiju u liječenju proksimalne tendinopatije hamstringsa pomaže i TECAR te SHOCK WAVE (bezbolni udarni val), pogotovo ako je došlo do kronične faze.

Prevencija je pravilno zagrijavanje prije aktivnosti i cool down nakon, izbalansirano jačanje ovisno o sportu te postepeno povećanje opterećenja kod prelaska na intenzivniji trening.

Aleksandar Miketa

PRIJAVI SE NA FIZIKALNU TERAPIJU!

KLIKNI!
Komentari