Pokret život znači

Pokret život znači

Dan je već odmakao, pogledali ste na sat… već je 15.00. Ostalo je još podosta za napraviti, a osjećate se već pomalo umorno i iscrpljeno. Misli su fokusirane na nedostatak vremena i preuzima vas lagana frustracija koja ne ide na ruku vašoj produktivnosti. Osjećate li u kakvom se stanju nalazi vaše tijelo?

Noge su aktivne ili vam se čini da su zaspale. A leđa? Osjećate li već laganu tenziju koja se proteže u ramena i vrat? Raspoloženje? Koncentracija je tolika da to što čitate, čitate već po treći puta i još uvijek ne uspijevate uhvatiti što piše? I unatoč obvezama gubite trku s vremenom i polako odustajete. Koliko puta ste se našli zaglavljeni u sličnoj situaciji? I najzad,kada ste se zadnji puta ustali i pokrenuli samo zato što vam je to trebalo? Scenario je poprilično poznat.

Možda imate unaprijed isplanirano vrijeme tjelovježbe, omiljenu rutu za trčanje na tjednoj bazi ili timski sport kojim se oslobađate akumuliranog stresa i to je jako dobro. Međutim, što poduzimate u mnoštvu sati između tog rasporeda? Znate, onih sati kada sjedite za računalom ili pred televizijom. Onih trenutaka kada se družite na ručku i kavi. Onih minuta dok se vozite u automobilu.
Kako se u današnje vrijeme velika većina vremena provodi sjedilački sa svega nekoliko sati posvećenih tjelovježbi za one osvještenije, ljudsko tijelo koje je dizajnirano za pokret degradira što se vrlo lako može osjetiti u obliku smanjene pokretljivosti, ukočenosti pojedinih dijelova tijela i slično.

Mnogo je načina na koji možemo utjecati na vlastitu mobilnost jer ona je zaista važna i zaslužuje sav kredit koji smo joj u mogućnosti dati. Utjecaj pokreta je multiplinaran, od uloge u kroničnim bolestima i mortalitetu, redukciji psiholoških stanja kao što su anksioznost i depresija pa sve do profesionalne produktivnosti. Uvođenjem malih promjena stimulirat ćemo naš lokomotorni sustav koji će nam uzvratiti boljom propriocepcijom, osjećajem tijela i njegovih potreba. Stoga sam ovdje sumirala nekoliko lako primjenjivih načina za više kretanja u svakodnevnoj rutini. Pokušajte i iskoristite potencijal vlastitog tijela, ono će vam biti zahvalno.

  • Kretati se konstantno niskog intenziteta je zapravo najbolji mogući način implementacije pokreta u svakodnevicu. Prohodajte tih kilometar, dva do trgovine, othodajte ljutnju i nemir kratkom žustrom šetnjom, koristite stepenice umjesto lifta, zamijenite ponekad omiljenu seriju laganom šetnjom po svježem zraku.
  • Ne dijelite vrijeme na ono za tjelovježbu i ono van iste. Aktivnost nije nakon 10 sati dnevnog sjedenja otići u teretanu i u sat vremena mehanički odraditi seriju ustaljenih pokreta. Otiđite pješke na posao, umjesto sjedenja na kavi prošećite s prijateljem i uživajte u kretanju. Upalite si omiljenu pjesmu i zaplešite. Stvari na tlu dohvatite čučnjem umjesto pretklonom, valjajte se po tepihu i uživajte u osjećaju pokreta.
  • Radno mjesto učinite aktivnijim, protegnite noge kad vam se za to pruži prilika. Hodajte i NA poslu.
  • Promijenite način nošenja torbe – zamijenite stranu, nosite na messenger način i oslobodite ruke za bolju koordinaciju pokreta. Koristite košaricu umjesto kolica u trgovini i nosite vrećice kući. To će probuditi uspavane mišiće. Ponesite dijete ako je umorno.
  • Popnite se na obližnju planinu kad vam to vrijeme dozvoli. Neravan teren potaknuti će rad zglobova na novi način i omogućiti nogama prirodan pokret koji je nužan za bolji balans, stabilizaciju i propriocepciju. Polagani uspon i odmor nakon toga pružit će vašem tijelu novu senzaciju.
  • Skinite cipele uvijek kada imate priliku za to. Naša stopala su s 25% ukupne količine kostiju u cijelom tijelu dizajnirana za pokret. Krenite postepeno i prijeđite na minimalističku obuću koja će omogućiti pravilan raspored i prijenos težine. Igrajte se stopalima i pomičite ih u svim smjerovima. Igrajte se loptom i valjajte je stopalima kako biste tetive i ligamente učinili fleksibilnijima.
  • Sjednite na tlo umjesto stolice, to će pružiti novu rekompoziciju zglobnih elemenata i promijeniti kuteve nagiba što će dodatno pospješiti osjećaj za položaj tijela. I pokušajte ustati bez pomoći oslonca na ruke.
  • Uvedite izmjene u kućnom uređenju i napravite okolinu pogodnijom za pokret (stajaća stanica za računalo npr.).
  • Nađite partnera za hodanje, nekoga kome nije teško naći se ujutro i prohodati nekoliko kilometara samo radi hodanja ili zainteresirajte okolinu za više hodanja pružajući osobni primjer dobrim raspoloženjem.
  • Odjenite se drugačije –-obucite udobnu odjeću koja vas neće sputavati u kretanju (bez jeansa, uskih i tvrdih cipela, neudobnog donjeg veša, zategnutog remena, uskih hlača). Tijelo će vam biti zahvalno na osjećaju slobode pokreta.

 

 

Tijelo nije robot kojeg palimo kad želimo. Tijelo je proces. I posvetimo li malo pažnje tom procesu i okrenemo li se introspekciji vidjet ćemo da i sa samo malo više svijesti možemo puno učiniti i promijeniti na bolje.

Kolinda Stipetić

Komentari
×

Zanima me