Naučite kako primjeniti post

Naučite kako primjeniti post

U prvom dijelu priče o intermitentnom postu govorili smo o njegovim dobrobitima, a sada slijedi praktični dio kako ga primijeniti u određenu svrhu. Više je načina kako provoditi IF, a svaki od njih podrazumijeva ne uzimanje hrane kroz određeni period. Iznijet ću one najčešće uz glavne karakteristike što će pomoći kod odabira onoga koji se najbolje uklapa u vašu rutinu. Postoji nekoliko pravila koja se odnose na sve varijacije, a to su: sati sna računaju se kao post i kad je vrijeme za hranu najvažnije je jesti kvalitetno.

Dnevni post

Dnevni 16-satni post (14 sati za žene), podrazumijeva post u trajanju od minimalno 16 sati tijekom svakog dana, te 8-satni period za konzumaciju hrane (10 za žene). Kava,čaj i ostale niskokalorične tekućine su dozvoljeni. Tri dana u tjednu rad s težinama (poželjno raditi na kraju posta), a za bolju sintezu proteina i performansu može se uzeti BCAA (aminokiseline kratkih lanaca ) 10 minuta prije treninga. Prehrana bi trebala sadržavati pojačan unos proteina, a na dane treninga jesti više ugljikohidrata i manje masti (za one koji održavaju optimalnu tjelesnu težinu ili žele izgubiti samo onaj posljednji višak). Na dane kada se ne trenira jesti više masti,manje ugljikohidrata i lagano smanjiti ccal. Sate posta prilagoditi svojoj dnevnoj rutini, a obrok nakon treninga(PWM) bi trebao činiti 50% ukupnog dnevnog unosa.
Ovaj je način primjenjiv za one koji redovito rade s težinama ili slobodnim utezima jer je u prehrani pojačana zastupljenost proteina u svrhu porasta i očuvanja mišićne mase. Jednom ustaljeni ritam omogućit će bolju adaptaciju hormona gladi i sitosti na raspored sati posta i održavanje takvog ritma bez napora.

Jedi – ne jedi

Ovaj način podrazumijeva jednom ili dva puta na tjedan post po 24 sata, od jutra, ručka ili večere do sljedećeg dana u isto vrijeme. Primjerice, ako je zadnji obrok bio u 18.00 danas, sljedeći neka bude sutra u isto vrijeme. Obroci neka budu normalni, bez pokušaja nadoknađivanja.
Ovaj je način primjereniji za one koji poste prvenstveno iz zdravstvenih razloga (autofagocitoza, vitalnost, borba protiv kancerogena, čišćenje…). Kako 24 sata bez hrane može biti poprilično teško, važno je jesti kvalitetno u međuvremenu (posebno odgovara metaboličkim procesima osoba koje prakticiraju LCHF način prehrane).

Warrior diet ili ratnička dijeta

Ovaj način posta podrazumijeva samo jedan obilan obrok dnevno, obično navečer, u trajanju od 3-4 sata. To je otprilike 20/4 IF. Dozvoljen je povremeni mali obrok u obliku snacka (voćka, povrće, sa što ograničenijim unosom proteina do samog obroka). Trening tijekom dana, u stanju posta. Ovaj način je prikladan za one koji imaju teškoća prilagoditi se striktnijim načinima posta jer se dozvoljava lagani obrok tijekom dana. No, pitanje je koliko to utječe na kvalitetu posta.

Produženi post

Normalna prehrana jedan dan, drugi se ne jede, a sljedeći obrok je trećeg dana. Produženi post nudi dosta prostora i kliznog vremena, čak i do 32 sata. Pogodan je za one koji mogu ići spavati praznog želudca. Terapeutske dobrobiti tu dolaze do punog potencijala. Međutim, za one koji treniraju i žive aktivno možda i nije najbolji izbor.

Jedi kad se glad pojavi

Posljednji, možda najbolji način je jesti kad si gladan. To je najprirodniji način regulacije perioda uzimanja hrane jer se zasniva na intuiciji i omogućuje neovisnost o rasporedu. Posebno je pogodan za osobe koje su na prehrani u kojoj su masti najzastupljenije (LCHF, paleo) jer se izbjegava inzulinski put, pa je dostupnost energetskih potreba konstantna i nema kriznih trenutaka gubitka snage.

IF je djelotvoran način gubitka kilograma na inteligentan i rasterećujući način. Preporučuje se za poboljšanje općezdravstvenog stanja jer rasterećuje endokrinološki sustav koji tada kvalitetnije odrađuje ono za što je namijenjen. Međutim, dobrobiti će bez negativnih posljedica doći do izražaja samo u slučaju pravilnog nutritivnog unosa u periodu hranjenja. Stoga je od samog posta važnije ono što zapravo pojedemo u obrocima.

Kolinda Stipetić

Komentari
×

Zanima me