Veseli majmun

Veseli majmun

Izreka kaže da treba puzati prije nego naučimo hodati. Možemo se malo igrati riječima pa reći da je potrebno opet puzati da bi zdravije hodali. Danas smo rijetko u položaju na sve četiri – osim u iznimnim prilikama. Kroz puzanje, bebe upoznaju okolinu, a mozak dobiva uvid u stanje tijela. Tako se zarađuje stabilnost koja će biti potrebna za podizanje na obje noge. Puzanjem se ojačava središnji dio tijela te ruke i noge dok je kralježnica rasterećena. Jako često ljudi kažu kako su morali puzati na sve četiri jer nisu mogli stajati na nogama od bolova u kralježnici. Ako želite natrag stabilnost svog trupa, ovu vježbu morate probati.

Ako sve ovo napravite po par puta osjetit ćete sve mišiće koje dugo nisu radili.

1. Stanite u četveronožni položaj, a ruke približite do koljena. Koljena podignite u zrak te se oslonite na svoje nožne prste (predlažem da budete bosi). U tom položaju ostanite 20 udisaja i izdisaja te promatrajte što se dešava s tijelom (gdje boli, zateže, opušta.)

2. Nakon toga pokušajte se spustiti čim bliže zemlji savijajući laktove i kukove, a onda se lagano udaljite ispružajući laktove. Leđa neka budu ravno (zamislite da se na njima nalazi zdjela puna vode), a vaša zdjelica ne bi smjela plesati lijevo desno. Disanje treba biti normalno, a frekvencija rada ovisi o vašem stanju i sposobnosti. Probajte prvo lagano raditi 30 sekundi, a nakon toga uzmite odmor od 30 sekundi pa malo ubrzajte. Možete napraviti određen broj ponavljanja ili raditi na vrijeme.

3. Kada ste odradili sve ove varijante i spremni ste za još, predlažem zadnju varijantu sa skokovima u zrak. Nemojte samo na kraju ispružiti laktove nego se kao opruga odbacite u zrak. Čim ste dotaknuli podlogu odmah se opet vinite u visine i tako nekih 20 puta ili 30 sekundi. Ako vas netko gleda sa strane trebate izgledati kao veseli majmun.

Aleksandar Miketa

Komentari