Pravilan iskorak

Pravilan iskorak

Obilne kiše mnoge tjeraju na preskanje potočića, lokvica, zidića, ne bi li ostali suhih nogu. Netko uspije, ali mnogi ne. Ova vježba pomoći će da svi ostanemo suhih nogu.

Ova vježbica je vrlo jednostavna, ali se može zakomplicirati prema potrebi. Iako tako ne izgleda, ovom vježbom pravilno aktiviramo CORE (koji je puno više od samog trbuha). Funkcija CORE-a je da stabilizira naš centar, dok se periferija giba. U ovom slučaju to su vaše noge. Aktivnost CORE-a se odvija automatski dok se gibamo. Ako je on funkcionalan, neće doći do problema lokomotornog sustava, ali ako nije, onda dolazi do kompenzatornoga gibanja pa samim time i do problema s našim aparatom za kretanje (čitaj lokomotorni sustav). Problemi se javljaju uglavnom u vidu raznih bolova (manjih ili većih), istegnuća, smanjene mobilnosti, napetosti…

Zadržite svaki položaj po 2 sekunde.

Ne žurite i težite kvaliteti izvedbe, a ne kvantiteti. Napravite 3 serije po 20 ponavljanja, svaki put mijenjajući nogu. Kada vam to postane lagano, pokušajte napraviti svakom nogom po 10 puta 3 serije. Kada i to postane lagano, dodajte si neko opterećenje u ruke: bučice, kettlebell, boce vode, ruksak s knjigama, vrećice s place… Ako vam je i to lagano, napravite si jedan intervalni trening ovog tipa. 30 sekundi rada i 30 sekundi odmora; 15 sekundi rada i 15 sekundi odmora; 30 sekundi rada i 15 sekundi odmora. Izaberite si rutinu i odradite 10 krugova. Uživajte.

1. Stanite u raskoračni stav širine kukova. Nožni prsti neka gledaju ravno naprijed. Podlaktice savijte tako da je palac usmjeren prema prsima. Leđa cijelo vrijeme držite ravno, a trbuh stisnite!

2. Dok radite iskorak, zamislite da svaka noga stoji na dasci. Iskorak se mora odvijati po ravnoj crti, a noge u položaju iskoraka moraju imati prave kutove (kuk, koljeno, potkoljenica). Obavezno držati leđa ravno i aktivirati trbuh. Dok radite vježbu, promatrajte što se događa s vašim tijelom: koja strana je jača, mobilnija, stabilnija, sigurnija. Svi ti parametri zapravo su pokazatelj vaše funkcionalnosti.

Dok radite vježbu, promatrajte što se događa s vašim tijelom: koja strana je jača, mobilnija, stabilnija, sigurnija. Svi ti parametri zapravo su pokazatelj vaše funkcionalnosti.

Aleksandar Miketa

Komentari