Trening gluteusa pomaže našem zdravlju

Trening gluteusa pomaže našem zdravlju

Gluteusi (gluteus maksimus, medijus i minimus) su mišići koji pokreću i stabiliziraju kuk; ovisno o pokretu.  Znamo da je lijepo oblikovano dupe privlačno i oku ugodno bilo da se radi o muškarcu ili ženi. Instagram je najbolji dokaz za to, iako smo tehnološki stigli daleko od čistog produljenja vrste kao naše svrhe 😀

No, kako poznata “breskvica” može pomoći i našem zdravlju?

Odgovorni su za velik spektar funkcionalnih, dnevnih kretnji pa će trening za gluteuse pomoći boljem dnevnom kretanju i općenito boljoj funkciji lokomotornog sustava. Snažni gluteusi su prevencija većini ozlijeda i bolova u predjelu kukova i lumbalnog dijela leđa.

Trening gluteusa troši više kalorija nego trening za druge dijelove tijela jer su gluteusi maksimusi najveći mišići u tijelu. Kao i veliki automotori, i oni troše puno goriva pa će se krvožilni sustav dobrano potruditi da u njih dovede svježu krv s kisikom. Rezultat će biti gubljenje masnoća u svim dijelovima tijela, ne samo u području kukova pa će i rizik od visceralne masnoće (poznata mast oko organa, a najpoznatija dijagnoza je masna jetra), dijabetesa tipa 2, visokog krvnog tlaka i općenito problema s kardiovaskularnim sustavom biti manji. 

Anatomija

U najvećem postotku, žene imaju širu i veću zdjelicu od muškaraca pa su i kukovi šire postavljeni, imaju veću amplitudu pokreta. Stoga je u žena češći valgus koljena. Zdjelica se ženama češće naginje naprijed, a pretpostavlja se da je razlog bolja mobilnost lumbalne kralježnice jer su žene općenito mobilnije od muškaraca.

Koštanu anatomiju svog tijela ne možeš promijeniti, zato nemoj gubiti vrijeme na ideje tipa želim dulje noge, želim uža ramena, ne želim ikserice ili okserice. Fokusiraj se na stvari koje možeš promijeniti, a to su mišićna masa, spavanje, stres, prehrana. A za dulje noge i uža ramena si kupi štikle i nemoj nositi jastučiće na ramenima 🙂

Trening gluteusa prilagodi građi svog koštanog sustava i nemoj trenirati bol. Za najbolje rezultate nađi i najbolje trenere koji znaju što treba tvom tipu građe.

Obrati nam se s povjerenjem!

Tea Miketa

 

Komentari