Trendovi u vježbanju

Trendovi u vježbanju

Trendovi u vježbanju ne izmjenjuju se baš tako brzo kao u modi, ali su, isto kao i modni dizajni, inspirirani potrebama klijenata i njihovim lifestyleom.

Prije par godina dulje smo vrijeme (dva krucijalna tjedna 😂) provodili u lockdownu pa su popularne postale mekane pamučne trenirke kao osamdestih. Kome je trebao neki uštirkani outfit? Danas se te tute kombiniraju s kožnim torbicama i skupim tenisicama, a super idu uz šilterice koje skrivaju nepeglanu kosu. Žena je spremna za tramakanje po gradu, ali i dalje izgleda ljupko i šik.

U istom tom periodu je i rad od kuće postao trend pa su i naša tijela proreagirala u sličnom stilu. Više smo sjedili, manje se kretali. Treninzi su stoga došli u naše dnevne boravke da bi nam uštedjeli vrijeme i olakšali trud.

Prije stotinjak godina, plesačice su trebale dodatni trening da bi pojačale plesne performanse i da bi i dalje vježbale jedan dio tijela ako je drugi bio ozlijeđen. Pilates je osmislio sistem koji je išao baš njima u prilog, tražeći od svojih klijenata da izduljuju kralježnicu potpuno anulirajući njezine, gravitacijom zaslužene, krivine (lordoza/kifoza). Tako su plesačice bile vretenastije, višlje i za svoje potrebe – funkcionalnije.

Pilates je oko 2000. godine ponovno doživio svoj procvat, a njemu možemo zahvaliti i javljanje oporbe zvane Cross fit. Koliko se u Pilatesu pazilo na gracioznost i kvalitetu performanse, bezbolnost gibanja i zdravlje, toliko se u Crossfitu nije. Ipak, kompletna je generacija dizala i bacala bumpere, takmičeći se sama sa sobom i zapisujući svoje uspjehe po zidovima gymova zvanih 300, Sparta, Gladijator. Prošlo je par godina i ekipa se poozljeđivala, ostarila ili jednostavno umorila i poželjela opet trenirati Pilates. Ali, vrijeme se promijenilo, ljudi su se promijenili jer se promijenila i aparatura kojom rukuju: automobili i sicevi, mobiteli i kamere, uredski materijal i stolice.

Tiltanje zdjelice više ne donosi spas jer uredska ekipa više nema pretežno prednji pomak zdjelice kao što su to imale balerine, nego im se lordoza pomakla prema gore… Izronile su nove metode, novi trendovi, zato što se i populacija promijenila. Žene su danas u naponu emancipacije pa se sve više hvataju šipke ili idu na ples na svili. Muškarci se i dalje veselo ozljeđuju na nogometu jednom tjedno, a djeca nam se okušavaju u svim postojećim sportovima.

Pa kao što postoje trendovi, postoji i klasika. Za modu se zna da je dobro da žena ima dobar par jeansa, dobru bijelu majicu, dobar kaput, malu crnu haljinu… Ostalo može varirati, a dobro je na klasični stil ubaciti i neki trendy komad.

Tako je i s treningom. Osnovni obrasci gibanja koje smo radili kao dijete s opterećenjem ili rasterećenjem su ono što bi se trebalo vježbati stalno. Pa kad tijelu ti obrasci opet postanu normalni, spremno je i za različite trendove! Nogomet postaje manje opasan, a na šipci konačno možeš izvesti tehniku isto kao i instruktorica.

U našim programima ćeš dobiti upravo te osnovne ljudske pokrete opterećene po svojoj mjeri!

Tea Miketa

Kontaktiraj nas za više info!

JAVI SE!
Komentari