Čovjek stolac

Čovjek stolac

Današnji čovjek se ne kreće niti koliko bi trebao niti na način na koji bi trebao. Znači da u prosjeku imamo lošu kvantitetu i kvalitetu. Veći dio dana provodi u varijacijama sjedećeg pogrbljenog položaja, što definitivno nije dobro niti zdravo. Zbog toga neki mišići postaju sve krući i kraći dok se drugi moraju produžiti i opustiti ne bi li se cijela ta situacija iskompenzirala.

Nimalo zahvalan posao za vezivno tkivo, ali i za vaš mozak, jer tijelo nije samo nakupina mišića i organa. Vezivno tkivo se proteže kroz cijelo tijelo te ga povezuje u jednu stabilnu cjelinu. Vezivno tkivo ima tendenciju skupljanja pa prema tome što se više zatvaramo prema naprijed teže ćemo se otvarati prema nazad. Stoga evo jedna divna vježbica koja će »otvoriti« tijelo, odnosno istegnuti vezivno tkivo.

Ovu vježbu možete upotrebiti kao protezanje nakon višesatnog sjedenja, ali i kao dobro zagrijavanje u dinamičnoj varijanti. Za protezanje zadržite položaj nekih 10 do 20 sekundi. Dinamična varijanta može uključivati broj ponavljanja (recimo 20 ili 10 jedna ruka pa 10 druga).

1. Sjedite na pod te savijte koljena. Ruke postavite iza sebe tako da su prsti usmjereni prema nazad. Stražnjica neka bude u zraku, ali ako je to problem slobodno neka ostane na podu. Iz ove pozicije izbacite kukove visoko u zrak. Čvrsto se gurajte svojim rukama i nogama u pod. Cijela kralježnica od trtice do potiljka neka bude ravna. U ovoj poziciji bi trebali izgledati kao ljudski stolac.

2. Za napredniju varijantu probajte pružiti jednu ruku u zrak te gledati prema njoj. Obje ruke su simetrične.

Naravno, ne zaboravite disati i promatrati procese koji se odvijaju u tijelu.

Aleksandar Miketa

Komentari