Zarotiraj se

Zarotiraj se

Ova vježba naglašava rotaciju te rad bočne strane tijela, oba segmenta izuzetno važna za zdravlje naše kralježnice. Koncept vježbi je takav da daje naglasak na jedan dio tijela, ali u rad uključuje cijelo tijelo.

U stvarnom životu je teško izolirati neki segment, jer u pokretu uvijek sudjeluje cijelo tijelo. Dok se jedni mišići stežu, drugi se opuštaju. Ako zamislimo da je naša kralježnica jarbol, jedro su mišići, a svi oni konopi za zatezanje jedra su zapravo vezivno tkivo to jest fascija, lakše ćemo si predočiti cjelokupnu situaciju. Naše tijelo nije stroj, a način na koji se njime služimo uvjetuje i njegovo oblikovanje. Ako cijeli dan sjedimo u uredu dobijemo tijelo napravljeno za tu vrstu posla. Bilo kakva aktivnost van toga je dosta naporna, riskantna te otvara mogućnost ozljedama.

Zapamtite da snaga bez kontrole ne znači ništa. Promatrajte svoje tijelo i održavajte ga jer to je jedino mjesto za život koje ne možete promijeniti.

1. Stanite u četveronožni stav. Oslonac neka bude na rukama i nožnim prstima. Koljena su u zraku, a leđa ravna. Zadržavamo neutralni položaj kralježnice cijelo vrijeme. Ovaj položaj zahtijeva aktivaciju cijelog trupa, natkoljenica, ramena, prsa. Dovoljno je da ostanete u ovom položaju koliko god dugo možete (30 sekundi je sasvim dovoljno). Ponovimo to nekoliko puta kao pripremu za sljedeći stupanj.

2. Na sljedećem stupnju spustite svoj lijevi kuk prema podu, a desnu nogu otvarajte prema van. Kao da želite raširiti nogu. Ovaj položaj noge je zapravo jako sličan položaju noge u čučnju. Trebate osjetiti istezanje cijele lijeve bočne strane tijela. Za istezanje ostanite u tom položaju koliko vam paše, a zatim promijenite na drugu stranu. Ako želite jači učinak napravite dinamičku varijantu ovih vježbi, mijenjajući strane.

3. Sljedeća varijanta se radi s pruženom nogom i čime dobijemo jači efekt same vježbe. Oslonac je sada na ruci i nozi. Pruženu nogu usmjerite prema desno ili lijevo, a ne prema iza. Noga neka bude pružena i zategnuta, a suprotna ruka neka ide prema ramenu. Zdjelicu morate kontrolirati i cilj je kukom se približiti podu. Za istezanje zadržite se u toj poziciji, a za dinamičniju varijantu mijenjajte strane.

Aleksandar Miketa

Komentari