Čokolada ili hrana bogova

Čokolada ili hrana bogova

Čokolada je omiljena poslastica i jedan od rijetkih darova koji je savršen za svaku priliku. Prati li vas osjećaj krivnje dok je jedete? Neka ne bude tako. Naime, znanstvena istraživanja hvale zdravstveni učinak čokolade, odnosno njena glavnog sastojka kakaa na tijelo i duh. Što je postotak kakaa u čokoladi veći, ona je bolja, kvalitetnija i, naravno, skuplja.

Kakao je super namirnica koja sadrži brojne tvari koje imaju pozitivan učinak na tijelo. Sadrži magnezij, cink, željezo, mangan, krom, vitamin C, Omega 3 masne kiseline i druge spojeve. Svi oni pomažu pri lučenju serotonina koji budi osjećaj sreće i zadovoljstva. Ovi sastojci povećavaju i koncentraciju i budnost te blagotvorno utječu na krvožilni sustav. Mnogo je njegovih pozitivnih učinaka, pa nije ni čudo da su Inke ovu namirnicu rezervirali za ratnike. Švedski znanstvenik je kakau dao latinsko ime Theobroma Cacao L., a »Theobroma« u nazivu znači »hrana bogova«.

Među najvažnijim sastojcima su antioksidansi (flavonoidi) kojih u kakau ima više nego u crnom vinu, borovnicama, šipku, acai ili goji bobicama. Antioksidansi štite naše tijelo od slobodnih radikala koji nastaju kao produkti odvijanja životnih procesa u našem tijelu (disanje, probava, imunološki sustav…) ili ih unosimo vanjskim putem (kisik, voda, hrana, kozmetika…)
Na žalost, većina se ovih tvari gubi prilikom termičke, mehaničke i kemijske obrade. Dodaju se i razni drugi spojevi poput šećera, biljnih masti, emulgatora, konzervansa, aroma, mlijeka u prahu koji na naše tijelo imaju loš učinak.

Kako uživati u čokoladi

1. Što tamnije – to bolje! Neka vaša čokolada ima više od 70 posto kakaa u sebi.
2. Pročitajte etiketu! Izbjegavajte fruktozni i glukozni sirup, biljne masti i sastojke koje ne razumijete.
3. Izbjegavajte mlijeko u čokoladi! Ono blokira učinak antioksidansa što je dokazano zadnjim znanstvenim istraživanjima.
4. Pazite na doziranje! Koliko god da je dobra, neka je ne bude previše, oko 15-30 grama po porciji jednom dnevno. Za vrijeme menstruacije slobodno povećajte dozu i do 4 puta dnevno.
5. Najbolje je ipak da od kvalitetnog kakaa u prahu ili zrnu sami radite svoje omiljene slastice. Tako ćete hranjiva svojstva kakaa iskoristiti na najbolji mogući način.

Aleksandar Miketa

Komentari