Umjesto klasičnih polpeta u junetine prženih u dubokom ulju, pripremiti možete i polpete od mljevenog purećeg mesa pečene u pećnici. U prodaji je dostupna gotova mljevena puretina, deklarirana kao meso batka i zabatka, dakle sočnijeg dijela purice.
Ako meso meljete sami odaberite upravo te dijelove. Umjesto puretine u ovom receptu možete koristiti i piletinu.
Poslužite ih uz salatu od pomidora, paprika I krastavaca ili uz kratko dinstane tikvice na češnjaku.
Sastojci:
- 300 g mljevenog purećeg mesa
- 2 mrkve srednje veličine
- komadić celera
- 1 mala kapula
- 3 do 4 žlice zobenih pahuljica
- 4 žlice naribanog parmezana
- 2 smrvljena krekera od raži i pira
- malo mlijeka
- 1 jaje
- 1 žlica nasjeckanog peršina
- žličica soli, papar
I još: sezam
Priprema: krekere smrviti i namočiti s malo mlijeka. Mrkvu i celer naribati na sitni ribež, kapulu, češnjak i peršin sitno nasjeckati. U posudu staviti meso, napraviti udubinu i dodati ostale sastojke. Dakle, ribanu mrvu i celer, kapulu, češnjak, peršin, zobene pahuljice, namočene krekere, parmezan, sol i papar i sve povezati s jednim jajetom. Pustiti da odstoji desetak minuta.
Vlažnim rukama oblikovati kuglice, lagano ih spljoštiti i uvaljati u sezam. Slagati na pleh obložen masnim papirom. Peći 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Nakon isteka vremena polpete okrenuti i peći još 15 minuta.
Poslužiti s prilogom po želji.