Jede vam se nešto “na žlicu”? Evo ideje

Jede vam se nešto “na žlicu”? Evo ideje

Iako smo jela “na žlicu” navikli jesti zimi, ne bi ih smjeli izbjegavati niti tijekom ljeta. Tekućinu valja unositi na različite načine pa i tekućom hranom. Današnji prijedlog jest Teletina s bižima. Ima više verzija ovog jela, a mi vam predstavljamo našu, laganu i ljetnu.

Dio ovog jela su i ugljikohidrati, u obliku finih knedlica od griza. No, ako baš jako pazite što jedete, knedlice možete izbaciti ili pronaći neku svoju alternativu.

Sastojci za 4 osobe:

  • 500 g telećeg buta
  • 1 kapula
  • 4 režnja češnjaka
  • 2 mrkvice
  • 1 komad celera
  • 1 veća stabljika celera
  • 1 rajčica
  • 350 g smrznutog graška
  • sol, papar, majčina dušica
  • 1 dcl vina
  • maslinovo ulje
  • svježi peršin

I još:

  • žlica maslaca
  • 2 žlice naribanog parmezana
  • 1 jaje
  • griz

Priprema: Sitno nasjeckati kapulu i češnjak, očišćenu mrkvu narezati na kolutiće, korijen celera naribati, a stabljiku nasjeckati na ploškice. Teletinu narezati na komadiće i lagano posoliti. Na maslinovom ulju dinstati kapulu, a kada posve omekša dodati redom korijen celera, mrkvu i stabljiku celera. Kratko dinstati, a zatim dodati češnjak. Čim pusti miris dodati meso. Pojačati plamen i dinstati dok meso ne porumeni. Dodati rajčicu narezanu na kockice i podliti bijelim vinom. Kada alkohol ispari uliti toliko vode da pokrije meso i povrće (ako imate povrtnog temeljca koristite njega umjesto vode). Kada zakuha, krčkati na laganoj vatri 40-ak minuta. Po potrebi dodati još tekućine jer ovo će na kraju ipak biti jelo na žlicu.

Dok se meso krčka pripremite knedlice. Omekšali maslac dobro promiješati s jajetom, prstohvatom soli i parmezanom, a zatim polako dodavati griz kako ne bi nastale grudice. Smjesa ne smije biti pregusta jer će se stajanjem zgusnuti.

Nakon isteka navedenog vremena dodati grašak i nastaviti kuhati još dvadesetak minuta. Na kraju žičicom oblikovati knedlice i ubaciti ih u teletinu s graškom. Kada isplivaju na površinu ugasiti vatru, dodati sjeckani peršin, poklopiti jelo i pustiti da odmori desetak minuta, a zatim poslužiti.

Dobar tek!

Komentari