Na tržištu danas se može naći dosta kvalitetnog kruha, koji ima nutritivni i kalorijski balans. Možete kupiti kruh s chia sjemenkama, sa suncokretovim sjemenkama, od različitih vrsta brašna, LCHF kruh, proteinski kruh, bez kvasca, od kiselog tijesta… Većina ih ipak sadrži različite stabilizatore i konzervanse no ako se inače zdravo hranite – nemajte brige.
Ipak, ima nešto čarobno u pripremi domaćeg kruha; energija kreativnosti, igranje vlastitim prstima i odmjeravanje snaga sa sposobnostima svoje bake, svekrve, frendice… Slaganje sastojaka i količine koje baš vi želite, iščekivanje hoće li uspjeti dok miriši cijela kuća 🙂 I na kraju, jedete ga toplog 🙂
Evo recepta za proteinski kruh kojeg smo sami složili, prema svojim željama.
Sastojci:
500 grama posnog sira
100 g zobenih pahuljica samljevenih u brašno (može i neko drugo brašno poput bademovog, brašna od pira, heljde..)
1 jaje (srednje veličine), a po potrebi i 2 jaja
2 žlice chia sjemenki
2 žlice kima (kumin)
2 žlice sjemenki crnog kima
Priprema: Posebno promiješati suhe, a posebno mokre sastojke. Zatim sve sjediniti u smjesu. Kalup za pečenje namazati maslinovim uljem, a pećnicu zagrijati na 220 stupnjeva. Kruh peći oko pola sata.