Polpete, ćufte, faširanci, mesne okruglice… puno je naziva za jednostavno jelo koje se najčešće radi od mljevenog mesa uz dodatak začina. Dodaju im se kapula, češnjak, jaje, namočen kruh… Verzija je isto koliko i ljudi. Rade se i od ribe, ali i povrća uz dodatak žitarica.
Polpete nisu suvremeni izum, najraniji recepti potječu iz Azije i to iz Kine, gdje se jelo slično polpetama pripremalo već od 221. godine pr. Kr. I stari Rimljani pripremali su mnogo vrsta okruglica, a u najranijim poznatim perzijskim kuharicama nalaze se recepti za začinjenu janjetinu smotanu u kuglu i glaziranu žumanjkom jajeta.
Danas gotovo svaka država u svijetu ima svoju verziju polpeta, većinom rađenih od mljevene junetine ili govedine, teletine, ili miješane u koju uz junetinu dodaju svinjetinu. Prže se u dubokom ulju, na malo ulja, kuhaju u umaku, juhi, poslužuju uz hladne umake… Polpete su pritom jelo koje i djeca lako prihvaćaju pa je to savršen način da im “podvalite” ono što inače ne jedu.
Jedno takvo jelo jesu i polpete od couscousa i blitve. Bezmesno, jednostavno i zdravo.
Sve što vam treba za jedno osam polpetica je dvije do tri žlice couscousa, šaka skuhane blitve, žlica naribanog ementalera, 1 jaje, žlica pirovog brašna, mladi češnjak, sol i papar.
Couscous prelijemo s vrućom vodom tek toliko da ga prekrije jer mora biti gust i pustimo ga da stoji 10-ak minuta. Blitvu i mladi češnjak nasjeckamo. Pomiješamo sve sastojke i pustimo da stoji nekih desetak minuta. Oblikovati polpete, uvaljati ih u malo krušnih mrvica i peći na malo kokosovog ulja u poklopljenoj tavi na laganoj vatri. Kada se zarumene, okrenuti i peći još par minuta otklopljeno s druge strane. Poslužiti uz sezonsku salatu ili kao prilog nekom mesnom jelu. Jednak su ukusne i hladne.