Što kad padne razina testosterona?

Što kad padne razina testosterona?

Prešli ste četrdesetu? Smanjila vam se želja za seksom ili ju čak nemate, imate problema s erekcijom, gubite mišiće, a na području trbuha i grudi taloži se masno tkivo i često mijenjate raspoloženja? Loše spavate, teško se koncentrirate, umorni ste nakon jela? Vježbate, a ne vidite učinak. Vjerojatno je odgovor na sva ova pitanja u činjenici da vam se smanjila razina testosterona.

Testosteron je hormon koji se prvenstveno proizvodi u muškim testisima, utječe na seksualnu želju, ali i potiče rast mišića i kostiju. Normalno je da se s godinama smanjuje i razina testosterona, no ako padne ispod 300 nanograma po decilitru postoji problem. Sa smanjenom razinom testosterona doći će do smanjenja mišićne mase i slabljenja kostiju, koje će s vremenom postati sve krhkije, a idući korak je osteoporoza.

Ako ste sigurni da uzrok niskoj razini testosterona nije neka bolest (dijabetes tipa II, pretilost, kronični problemi jetre i hipofize, testisa ili tumor) tada si možete pomoći.

Niska razina testosterona gomila salo na trbuhu

Baš kao i ženama može vam pomoći maca prah koja ima pozitivan učinak na razinu hormona, povećava libido te povećava količinu i kvalitetu spermija koja pozitivno utječe na testosteron. Pomoći će vam i uzimanje arginina kojeg možete kupiti u kapsulama, a sadrže ga i orasi, sezam i čokolada.

No postoji još cijeli niz namirnica koje neposredno utječu na lučenje testosterona u organizmu. Primjerice, žumanjak jajeta, koji sadrži vitamin D3 koji pospješuje lučenje testosterona u organizmu. Tu su zatim mnogima mrske, ali itekako zdrave biljke iz porodice kupusnjača. Kelj, kupus, karfiol i brokula sadrže različite biološke sastojke, koji pozitivno utječu na povećanje razine testosterona. Povećani unos kupusnjača uz poboljšanje libida, smanjit će i količinu masti, a ojačati mišiće. Mineral koji pomaže čuvanju imuniteta jest i cink, pa birajte namirnice bogate ovim mineralom, a to su primjerice chia sjemenke, bučine sjemenke, orasi, školjke, ribe, teleća jetrica, janjetina… Popis je još i duži. Još jedna namirnica koja podiže razinu testosterona jest – češnjak, koji također sadrži tvar koja pozitivno utječe na hormone.

Samo dio namirnica kojima možete na prirodan način podići razinu testosterona

Sjećate se crtića o Popaju? Što je on jeo? Špinat. Ovo zeleno lisnato povrće bogato je magnezijem, još jednim mineralom koji ima važnu ulogu u razvoju mišića. Posljednja na popisu namirnica koja će spriječiti gubitak testosterona jesu gljive.

I kako sad sve kombinirati? Evo prijedloga doručka za šampione: kajgana s gljivama uz salatu od mladog špinata začinjenog maslinovim uljem, limunom i malo češnjaka ili kuhanom brokulom koju također začinite s maslinovim uljem i češnjakom. Ili jogurt s chia sjemenkama i sjeckanim orašastim plodovima.

Komentari
×

Zanima me