Odmor je bitan!

Odmor je bitan!

Imate žarku želju za napretkom, trenirate, ne jedete slatko, hodate, a ne vidite rezultat? Pritom patite od nesanice, imate slab imunitet i depresivni ste. Možda ste samo jako umorni.

Pitat ćete se kako ako ste umorni ne možete spavati. Ako ste mama ili tata sjetit ćete se da niti vaše dijete ne spava dobro noću ako danju nije odradilo svoj poslijepodnevni odmor.

Kod sportaša i rekreativaca, odmor je bitan kao i sam trening. Ona motorička znanja koja u treningu upoznamo, naš mozak procesira i usvaja u fazi odmora. Mini rupture koje u tkivu nastaju u periodu napora, “krpaju” se u vrijeme mirovanja. Između ostalog, karantena je i zato profesionalnim sportašima vrlo bitna. I vaši mišići neće “propasti” ako si nakon nekoliko mjeseci intenzivnog vježbanja priuštite tjedan dana pauze. Vidjet ćete da ćete se vratiti još i jači.

Ako si ne omogućite dovoljno odmora, logično je da će uskoro doći do zamora emotivne i tjelesne jedinice vašeg bića, pada imuniteta i kao posljedica svega – odustajanja od treninga.

Odmor nije gubljenje vremena. Vrijeme ćete izgubiti samo ako si ne priuštite dobar odmor.

Skuhajte si šalicu omiljenog čaja i uživajte ne radeći ništa

Odmor može biti pasivan i aktivan. Pasivan odmor podrazumijeva da ne radimo ama baš ništa. Gledanje televizije nije odmor jer naš mozak i dalje radi, to jest procesuira slike koje gleda. No meditacija će itekako pomoći. Legnemo, pustimo laganu glazbu i “mozak na pašu”. Za neke će kuhanje ili recimo šivanje također biti odmor. No samo u slučaju da tu aktivnost ne provodimo jer moramo. Naporno planinarenje može vas umoriti, ali će vas zato lagana šetnja šumom u dobrom društvu ili sam itekako odmoriti.

I kuhanje može biti jedna vrsta odmora

Prijedlog za pametan napredak je:

  • tri treninga tjedno
  • plan prehrane
  • dovoljno odmora

PITAJ ME KAKO!

teamiketa@gmail.com

Komentari