Teniski lakat

Teniski lakat

Jedan od najčešćih sindroma prenaprezanja u području s vanjske strane lakta. Nastaje kao posljedica nesrazmjera sila koje djeluju na lakat, ali može biti i povezano s nekom traumom (udarac laktom u rub stola).

Dosta je čest problem kod sportaša koji se bave tenisom, ali i u drugim sportovima u kojima se izrazito koristi rukama (badminton, rukomet, golf, vaterpolo pa i vježbanje u teretani..) kada je podlaktica izložena stalnom naporu, pogotovo u pokretima savijanja i opružanja.

Čest je u profesionalnih sportaša, ali i sve više kod rekreativaca jer nemaju adekvatnu fizičku pripremu, adekvatan “suhi” trening za svoj sport, adekvatan odmor, ali i tehniku koja je potrebna za taj sport.

Osim toga zanimanja kao što su keramičari, vodoinstalateri, mehaničari, zidari, frizeri, stomatolozi, kirurzi, glazbenici su također podložni ovom sindromu.

Neki preduvjet za nastanak ovog sindroma (čim je riječ sindrom to nam govori da nije samo jedan čimbenik u igri nego puno više njih) su prijašnje ozljede kako u području lakta tako i u području šake i ramena. Nedovoljna pokretljivost i biomehanička efikasnost ramena, lopatice i grudnog koša. Mišići ramena, prsa i leđa moraju djelovati sinergično da bi pokreti u ruci bili biomehanički efikasni sa što manje utrošene energije. Ako to nije slučaj dolazi do pretjerane kompenzacije u području lakta i sukladno tome bolnom sindromu zvano teniski lakat.

Karakteristična je bol u predjelu lakta i to na vanjskoj strani lakta koja se može jako lako napipati.
To je oštra bol koja se javlja skoro u svim pokretima podlaktice, a pogotovo ako želimo nešto podignuti podlakticom.
Može se javiti lagano crvenilo i oteklina. Kod rukovanja vas zna boljeti i šaka više nema toliko snage, a otključavanje vrata itekako zna predstavljati problem.

Ova bolest voli rado prijeći u kronični oblik i tada je teško rješiva, zato treba čim prije pristupiti adekvatnom liječenju. Terapija se ne provodi na brzinu, kao što i samo stanje nije nastalo odjednom, za sve treba vremena.

Test koji možete provesti sami je da uzmete jednu malo deblju knjigu, ulovite je šakom tako da dlan gleda prema dole i savijete lakat. Ako osjetite bol s vanjske strane lakta vjerojatno ste kandidat za lateralni epikondilitis.

U našem Centru provodimo terapiju koja je u prvim fazama usmjerena na smanjenje boli i upale. Manualna terapija nam omogućuje da mobiliziramo i pripremimo tkivo i zglobne strukture za adekvatnu kineziterapiju.
Nikada nije sam lakat kriv nego cijeli kompleks gornjeg dijela tijela.

 

Aleksandar Miketa

Komentari