Stres naš svagdašnji

Stres naš svagdašnji

Kad se nađemo u stresnoj situaciji, naš mozak šalje tijelu signal da moramo bježati ili se boriti. Jednostavno, tako smo oduvijek ožičeni 🙂

Istovremeno se počinju lučiti hormoni potrebni za to, disanje se ubrzava i postaje plitko, srce se ubrzava i krvlju puni mišiće da bi imali gorivo za akciju. I tako, sva nabrijana i puna energije, ti sjediš u čekaonici kod liječnika. Ispred tebe je sto ljudi.

Ustaješ sa stolice, nemaš mira sjediti. Žuri ti se po maloga u vrtić i nisi sigurna da uopće želiš vidjeti te nalaze koje čekaš… U tvojim mislima je cijela drama, a realne akcije uopće nema. Jedino što možeš je čekati.
Zato počinješ šetati naprijed-natrag po hodniku, kao zatočeni tigar.

Naši emotivni i tjelesni sustavi koji su programirani za preživljavanje u ovom trenutku svoj posao rade potpuno bespotrebno. Štoviše, s vremenom će cijela ta ritam mašina tvom zdravlju učiniti više štete nego koristi.

ŠTO UČINITI?

Stres iz naših života ne možemo izbrisati gumicom. Ali, ne možemo se ni dati u trk svaki put kad se nalazimo u koloni i gubimo živce jer nekud kasnimo i iskoristiti svoje iskonske, obrambene sisteme.

Postoji način kako si možeš pomoći da stres ne bude velika prijetnja tvojim emocijama, a s vremenom i tjelesnom zdravlju.
Naučit ćeš kako biti prisutna u trenutku i znati kontrolirati svoj “fight&flight” alarm.
Pomozi sebi da prijašnje emotivne i fizičke traume ne predstavljaju prepreku tvom napretku i razvoju kao osobe!

Komentari