Ljeto je vrijeme kada su tikvice u svojoj sezoni. Pripremati se mogu na bezbroj načina, a naš prijedlog su – lazanje i to bez tjestenine. Upravo će tikvice preuzeti ulogu mnogima omiljene pašte. No onima koji paze na liniju izostanak ugljikohidrata u ovom jelu bit će dobra vijest.
Sama priprema nije toliko komplicirana, a vrijeme pripreme jednako je kao kada radite s tjesteninom, a ulogu umaka besciamel preuzet će mozzarella.
Sastojci:
- 1 kg tikvica (2 do 3 veća komada)
- 600 g mljevene junetine
- 2 vrećice parmezana
- 250 g mozzarelle ( ako je moguće suhe)
- 1 kapula
- 3 do 4 režnja češnjaka
- ½ l pasate od rajčica
- 1 dcl bijelog vina
- 1 mrkva
- komadić celera
- malo peršina
- nekoliko žlica krušnih mrvica ili zobenih pahuljica
- majčina dušica
- sol, papar, maslinovo ulje
Priprema: Tikvice narezati po dužini, lagano posoliti i staviti u cijedilo da puste vodu. Ako niste uspjeli pronaći suhu mozzarellu tada onu običnu također stavite u cijedilo da malo pusti vodu. Za to vrijeme pripremiti umak. Na maslinovom ulju dinstati sitno nasjeckanu kapulu, kada povene dodati ribani celer i mrkvicu, a posljednji nasjeckani češnjak. Kada sve povrće povene ubaciti meso i dinstati dok sve ne promijeni boju. Podliti bijelim vinom i kada alkohol ispari ubaciti pasatu od rajčica. Začiniti solju, paprom i majčinom dušicom. Kuhati oko pola sata na laganoj vatri. Kada je umak gotov ubaciti sjeckani peršin.
Lazanje možete slagati sa sirovim ili pečenim tikvicama. Jednako dobro ispadnu. Ako imate vremena posušene tikvice pecite na suhoj tavici, a zatim krenite sa slaganjem.
Dno keramičke posude pokapajte s malo umaka. Posložite red tikvica, a zatim prekrijte prvim slojem umaka. Povrh umata stavite polovicu naribane mozzarelle, pola vrećice parmezana i dvije žlice krušnih mrvica ili zobenih pahuljica. Složite još jedan jednaki sloj. Posljednji red bit će samo tikvice, umak i cijela vrećica parmezana.
Peći pokriveno folijom u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva oko pola sata. Nakon isteka vremena ukloniti foliju i zapeći još pet minuta.
Kada je pečeno, pustiti da se odmori desetak minuta, a zatim poslužiti. Ovo jelo jednako je ukusno i hladno. Ako vam ne smeta višak tekućine u jelu, krušne mrvice i zobene pahuljice možete preskočiti.