Kućne vježbe za funkcionalna stopala

Kućne vježbe za funkcionalna stopala

Koliko ste svjesni svoga tijela dok primjerice gledate televiziju, kuhate ručak, perete zube, podižete košaru punu mokrog rublja s poda, dok stojite u redu u trgovini ili čekate autobus? Ako ste prosječna žena ili muškarac koji ne vježba, vjerojatno nimalo. A trebali bi ste. Posebno ako nemate naviku redovitog vježbanja. Ako ipak dva ili tri puta tjedno vježbate uzalud vam izdvajanje novaca za članarine ako ono što ste naučili na satu ne primjenjujete i u svakodnevnom životu.

Krenimo redom. Kako perete zube? Vjerojatno pogrbljeni iznad umivaonika i s četkicom u desnoj ruci. Pokušajte sljedeće: Stanite u blagi raskorak (stopala u širini kukova), lagano savijte koljena, podvucite stražnjicu (zamislite da ste pas i da imate rep koji želite skriti među noge) i stisnite trbuh. Ovaj stav zadržite sve dok ne operete zube. Dakle barem 3 minute. Kako bi pritom probudili i zbunili mozak i aktivirali mišiće one ruke koja nije dominantna (obično je to lijeva) prvu minutu probajte zube četkati upravo tom rukom. Zatim pranje zubi dovršite desnom rukom.

Ovaj stav možete držati i dok čekate autobus, stojite u redu na banci, trgovini, ali i dok kuhate ili perete suđe.
Na početku smo spomenuli podizanje košare pune mokrog rublja s poda. Znamo kako to najčešće činite. Noge su pružene, a leđa savinuta u luku. Jesmo li pogodili? Vrijeme je da to ispravite. Teški predmeti s poda se podižu iz čučnja, a leđa su pritom ravna i trbuh stisnut. U ovom pokretu najviše vam moraju raditi mišići stražnjice.

Sada se već sigurno pitate kakve veze sa svim napisanim ima fotografija – bosa stopala i ručnik. Evo odgovora: stopala su dio tijela kojem su posvećene današnje vježbe, a ručnik rekvizit koji će vam pritom pomoći.

Ove dvije vježbe možete izvoditi dok gledate televiziju. Pritom pazite da sjedite pravilno, dakle koljena su pod pravim kutem, a jednaki kut je između vašeg trbuha i natkoljenice. Možete ih i kombinirati.

Za prvu vježbu stopala položite na ručnik i pritom pokušajte dobiti osjećaj da svi izbočeni dijelovi diraju ručnik. U drugoj fazi vježbe prstima pokušajte zgužvati ručnik. Ovo ponovite 10 do 20 puta.

Druga vježba počinje spojenih stopala i zahtjeva ipak malo više koncentracije, a djelovat će na mišiće cijelih nogu. Dakle, spojite stopala kao što vidite na prvoj fotografiji. Zatim polako otvarajte stopala s ciljem da spojite palčeve, zadržite kratko položaj. Zatim kližući po podu (tu će vam pomoći ručnik) odvojite palčeve i polako spojite pete. Zadržite i taj položaj. Osjetit ćete kako vam pokret djeluje na mišiće cijelih nogu. Vratite u početnu poziciju i ponovite 6 puta. S vremenom možete povećati broj ponavljanja, sve dok ne dođete do 10.

Komentari