Čega se odričete?

Čega se odričete?

Vrijeme je Korizme i za vjernike vrijeme odricanja. Sigurno među vama ima i onih koji se ne smatraju vjernicima, ali volite biti u trendu, a trend kaže da je vrijeme odricanja. I čega ste se odrekli? Čokolade, alkohola, masne hrane, slatkiša općenito? Redom je riječ o namirnicama koje bi trebalo konzumirati tek u malim količinama tijekom cijele godine pa sada ne bi bilo potrebe da ih se odričete. Neki će među vama baš od ovog tjedna krenuti na dijetu. A što kad Korizma završi? Hoćete li se tada vratiti starim navikama? A sa starim navikama vratit će se i stari kilogrami, bar dio njih.
Ako ste već sada odlučili da promijenite prehranu i postanete umjereni u jelu i piću neka to postane trajna navika i za ostatak života. No najbolje je slušati vlastito tijelo, ono vam najbolje govori što vam trenutno fali, a sigurno mu ne nedostaju velike količine slatkog, masnog i alkohola. Nema ništa loše u tome pojesti tu i tamo kockicu čokolade, mjesečno porciju »pomfrita«, popiti decilitar crnog vina ili pivo, po mogućnosti tamno, uz večeru ili ručak.

No vratimo se odricanju. Možda je pametnije ovo razdoblje prije početka proljeća shvatiti kao vrijeme idealno za čišćenje organizma čime ćemo ojačati imunitet i pripremiti ga za prihvaćanje svih onih divota iz voća i povrća kojeg će vrlo brzo u izobilju biti na tržnici.

A što jesti i piti kako bi očistili organizam? Birajte laganu hranu, juhe od povrća, juhe s lešo ribom, piletinom ili mesom, jedite salate koje su u sezoni i pijte vodu, nezaslađeni čaj i prirodne sokove. Jedan obrok zamijenite smoothiejem. A u hranu i pića obavezno ubacite đumbir i kurkumu. Dva začina poznata po svojim svojstvima »čišćenja«. Oba se mogu kupiti i svježa i u prahu, i dok đumbir jednako dobro plaše u slatkim i kiselim napitcima, kurkumu dodajte na kraju kuhanja u topla jela. I za kraj podsjetnik, više puta smo pisali o jednodnevnom postu, no na njega se odlučite samo ako ste posve zdravi, a i tada ne zaboravite na uzimanje tekućine jer tijelo može bez hrane, ali ne i bez vode.

Komentari