Vježbajte u uredu, 2. dio

Vježbajte u uredu, 2. dio

Pogledajte naslovnu fotografiju današnjeg članka. Ako ste u uredu osvrnite se oko sebe. Jeste? Koliko osoba sjedi popute Tee? Jedna sigurno, a vjerujemo i više njih. Tea Miketa je instruktorica i jako je svjesna svoga tijela i nju nikad nećete vidjeti da sjedi ovako. Jedan je razlog što je njeno radno mjesto dvorana, a pokret je njen način života.

I kad sjedi za računalom to čini pravilno jer je u svakom trenutku svjesna svoga tijela. No obični ljudi nisu uvijek svjesni svoga tijela i to im se ne može zamjeriti. Upravo zato obični ljudi, posebno oni koji po osam sati sjede u uredu, za šalterom u banci ili pošti, sve više imaju problema s vratnom kralježnicom, bolovima u vratu i glavoboljama.

Već smo pisali kako bi svatko morao imati pauzu za vježbanje, no za ove tri vježbe koje danas predlažemo ne trebate se čak ustati sa stolca, a njihovo izvođenje nije nimalo zahtjevno.

1. Uhvatite se čvrsto za prednju stranu sjedišta stolice. Leđa će se saviti u prirodnom luku. Zatim izravnajte leđa učvrstivši mišiće i podignite pogled prema gore i naprijed. Ne popuštajte stisak dlanom. Osjetit ćete ugodno istezanje mišića koji spajaju ramena i vrat te njihovim opuštanjem dovesti kisik u glavu. Ponovite svaki put kad osjetite napetost u ramenima i vratu, ili da vas na poslu počinje boljeti glava.

2. Ova vježba je još jedan način da istegnete iste te mišiće, ali i struk i ruke: Čvrsto uhvatite stolicu s unutarnje strane, između nogu (ako ne nosite usku suknju). Spojite noge i podignuvši slobodnu ruku, nagnite se u stranu i malo zarotirajte kralježnicu koliko vam vaša fleksibilnost dopusti. Zadržite položaj nekoliko udaha i izdaha, do granice ugode. Promijenite strane!

3. Sličan pokret napravite hvatajući se za vanjski rub stolice, naginjući se bočno koliko vam vaši mišići dozvole. Zadržite položaj i dišite, nastojeći opustiti mišiće ramena, a aktivirati trbušnu stijenu.

Komentari