Quiche je jedno od onih jela koja su jednako ukusna topla i hladna. Njegova priprema iziskuje malo kulinarskih vještina, ali ništa što nije savladivo. Najveći problem je – tijesto.
U originalnoj verziji radi se s prhkim tijestom, oni koji ne žele ikakvo tijesto smjesom za punjenje mogu puniti silikonske kalupe pa tek djelomično uživati u ovoj deliciji. Mi vam donosimo dvije verzije istog recepta. Prva je s paleo tijestom, dakle za one koji izbjegavaju ugljikohidrate, druga je pak s bezglutenskim tijestom, za one koji ne toleriraju ili samo izbjegavaju gluten. Punjenje je u oba slučaja jednako.
Sastojci za paleo tijesto:
- 3 jaja
- 125 g maslaca
- 3 dcl kokosovog brašna
- sol
Priprema tijesta: Omekšali maslac izraditi s jajima i solju, a zatim dodati brašno. Izraditi rukama. Pustiti da odstoji desetak minuta, a zatim utisnuti u okrugli kalup za quiche. Peći 10 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 190 stupnjeva. Zatim puniti nadjevom i nastaviti peći na 180 stupnjeva 40-ak minuta.
Sastojci za tijesto bez glutena:
- 300 g rižinog brašna (integralno)
- 150 g maslaca
- 1 manje jaje
- 2 prstohvata soli
Priprema tijesta: Brašno i sol pomiješati s ohlađenim maslacem, a onda povezati jajem. Pustiti pola sata u frižideru.
Razvaljati direkt na masnom papiru (jako je prhko). Izbosti vilicom i peci 10 min na 180 prije stavljanja nadjeva. I ovo se peče 40-ak minuta na 180 stupnjeva.
Za nadjev:
- 1 naribana tikvica
- 500 g svježeg sira
- 2 dcl slatkog vrhnja ili mlijeka
- 4 jaja
- pola žličice soli, malo muškatnog oraščića i papra
- 5 dag pancete
- 1 crvena paprika
- 1 pomidor ili šaka cherry rajčica
Priprema: Nasjeckati pancetu i papriku i zajedno popržiti na tavici. Naribanu tikvicu posoliti i pustiti 10 min da pusti vodu, a zatim ocijediti. Jaja pomiješati s vrhnjem (može i mlijeko) i dodati svježi sir. Dobro izraditi da nestanu sve grudice. Začiniti solju, paprom i muškatnim oraščićem i pomiješati s ocijeđenom tikvicom.
Na tijesto rasporediti pancetu i papriku, preliti smjesom od jaja i sira. Povrh poslagati cherry rajčice narezane na pola ili pomidor narezan na kockice (obavezno mu ocijediti vodu). Peći 40 min na 180 i onda još pet na nekom jačem programu da se zapeče. Nakon pečenja pustiti da se odmara jedno 20 minuta, a zatim poslužiti. Jednako je ukusno i ohlađeno.