Umjerenost u prehrani

Umjerenost u prehrani

Uopće ne pratim vijesti i portale s novostima pa nemam pojma što se u svijetu oko mene događa. Jutros sam od sina koji je vidio tweet, saznala da je u Amazoni konačno pala kiša… Potom poslala poruku prijateljici novinarki da provjeri istinitost tvrdnje, ona valjda mora znat 🙂 Da, pala je kiša.

A unatoč mojoj namjernoj neupućenosti, znam da je katastrofu zbog požara izazvala ljudska pohlepa i neumjerenost…

Dok jedan dio ljudskog svijeta ima dovoljno materijalnih sredstava da jede i zagađuje previše pa onda troši hrpu novaca da izgubi kile, drugi grca u gladi i žeđi. Fuj. A posljedica je najgori oblik eksploatacije biljnog i životinjskog živog svijeta, koja će se na kraju obiti o glavu svima.

Obećala sam svakodnevno stavljati fotke nekog od obroka u story. Nisam nikad bila neka domaćica, a ni kuharica, ne znam puno o nutricionizmu, niti tvrdim da se zdravo hranim. Ne, ne polažem račune nikome. Želim potaknuti promjenu!

“Miketa obroci” su ponekad vege, ponekad LCHF, a najčešće su kombinacija proteina i hrpe zelenja.

Te fotke vam mogu poslužiti kao inspiracija, ponuditi neku ideju, koja vam je bila daleka, i možda malo proširiti horizonte.

Cilj mi je da bude vidljivo da se i pored posla, roditeljstva i hobija koje čovjek ima, uvijek nađe i dovoljno vremena za pripremu obroka koji nije iz pekare ili fast fooda. Držim da je jako važno obiteljsko okupljanje oko stola i vrijeme provedeno u ugodnom i umjerenom nutritivnom i energetskom punjenju.

Na čemu pripremamo hranu?

Ovo je iz arsenala naše “ljetne” kuhinje. Volimo sve vrste gradela jer izbjegavamo pripremu u velikoj količini masti. Ako ipak ima masti, to je onda najčešće kokosovo maslo ili ghee.

A poruka koju imam po pitanju samog procesa hranjenja je:

  • jedite umjerene količine
  • ne jedite ako ste siti
  • ne jedite ako ste nervozni
  • žvačite puno
  • jedite polako

Više možete pročitati u članku nedavno objavljenom na našoj Centar Miketa stranici.

Tea Miketa

Komentari