“Bol u peti” ili plantarni fasciitis

“Bol u peti” ili plantarni fasciitis

Ovaj sindrom snažno utječe na sve sfere života, jer pogađa stopalo koje nam treba baš svakoga dana. Simptom je probadajuća bol s unutarnje strane pete koja se može širiti preko unutarnjeg luka stopala skroz do palca.

Nastaje kao ponavljajuće opterećenje na fasciju uslijed čega dolazi do mikroruptura pa čak i potpunih ruptura, a potom i upala. Tegobe se javljaju polako i postepeno, uglavnom na primarnoj nozi.

Plantarna fascija je smještena ispod kože na tabanu. Ima tri dijela od kože odvojena masnim tkivom. Srednji dio fascije je najvažniji. Počinje na peti, a završava na prstima i ima oblik trokuta.

Za ovo stanje karakteristična je jutarnja bol, a kako dan odmiče, izazvana opterećivanjem stopala, bol se pojačava.

Ako se zanemarijue, dugotrajna upala plantarne fascije može dovesti do pojave petnog trna i kronične, jake boli. Novija istraživanja pokazuju da je u pitanju degenerativni proces.

POVEĆAN RIZIK OD PLANTARNOG FASCIITISA IMAJU:

  • Osobe s izrazito spuštenim stopalima i skraćenim Ahilovim tetivama
  • Trkači i svi sportaši čiji je sport baziran na trčanju
  • Rekreativci koji često mijenjaju podlogu za igranje
  • Osobe koje se ne kreću dovoljno i naglo ulaze u aktivnost (planinarenje, trčanje)

TERAPIJA

Budući da je  je stopalo bitno za biomehaniku hoda, u terapiji se treba pozabaviti i sa zdjelicom, kukom i koljenom. Velika je mogućnost da je problem nastao u tkivu/zglobu gdje Vas uopće ne boli.

Starinske metode terapija leđenja i istezanja se godinama ne koriste već postoje modernija i efikasnija rješenja. Kod nas možete dobiti najmoderniji pristup ovom problemu, koji uključuje radnu dijagnostiku, terapiju najmodernijim aparatima, uklanjanje bolova i obuku korektnog obrasca gibanja, kako bol u jednom stopalu ne bi proizvela nove disbalanse i bolove u drugim segmentima lokomotornog sustava.

Ako se fasciitis ne liječi na vrijeme i pravilno, velika je mogućnost nastanka petnog trna te ulazak u začarani svijet kronične boli i narušavanja životnog stila.

Kontaktiraj nas za pomoć!

Aleksandar Miketa

Imaš problem?

JAVI SE!
Komentari