Imate li senzorno-motornu amneziju?

Imate li senzorno-motornu amneziju?

Stanje kronično zgrčenih mišića – imenovano senzorno-motorna amnezija (SMA) – proizlazi iz prilagodbe podsvjesnog dijela živčanog sustava.

Kada čujemo grčenje i prilagodba u istoj rečenici, dolazi do disonance. Ali, naš živčani sustav jako dobro zna što radi i svaka situacija, ili događaj nabijen emocijama izaziva prilagodbu živčanog sustava, bila ona nama ugodna ili ne. Zato kažemo da ima osjetilno/opažajnu ulogu i motornu komponentu.

Ako doživljavamo nešto ugodno, živčani sustav prilagođava mišiće toj situaciji pa se oni opuste. Nema potrebe za bijegom ni borbom.

Kao odgovor na nesreće, ozljede, operacije ili ponavljajući stres, naš živčani sustav refleksno priprema mišiće na akciju, podsvjesnom kontrakcijom. Stres danas ne iziskuje bijeg, borbu niti bilo kakvo gibanje, kao što je to bilo dok smo živjeli kao lovci sakupljači. Danas doživljavamo stres čekajući u koloni zatočeni u automobilu, ili za radnim stolom, bez mogućnosti da se igdje maknemo. Tako dolazi do refleksne, ali na žalost nepotrebne patološke kontrakcije određenih mišićnih skupina.

Kada se refleks često ponavlja, on postaje navika, a to znači da više nemamo kontrolu nad određenim pokretom. Stalno izlaganje stresu dovodi do gubitka svjesne kontrole nad određenim mišićnim skupinama.

SMA je uzrok većine svakodnevnih stanja s bolnim mišićima, za koje se pogrešno pretpostavlja da im je uzrok strukturalna manjkavost.

SMA se ogleda u obliku bolova u leđima, vratu, kukovima, nozi, išijasu, tenzijskim glavoboljama, plantarnom fasciitisu, ukočenosti i uklještenjima živaca, skoliozi, lošoj pokretljivosti, vaginizmu i bruksizmu… Također, do pojave SMA mogu dovesti i traume, ozljede tijela prilikom nesreće, lomovi, padovi i udarci, kao i  operativni zahvati. Organizam se štiti od stresnih faktora pojednostavljivanjem kretnji te patološkom i nepotrebnom stalnom kontrakcijom određenih mišićnih skupina.

Kako vrijeme prolazi tako se tijelo umara, a uvježbani refleks postaje navika. S vremenom se navikavamo na određenu ukočenost i bolove te sve probleme pripisujemo starenju.

Kronična ukočenost mišića postaje naše prirodno stanje…

A zapravo, biti mlađi i vitalniji je relativno lako, samo treba dovoljno puta ponoviti neki drugi refleks, drugačiji pokret, ljepše osjećaje i uvježbati novu naviku. Sve to možeš postići ako se javiš na info@centar-miketa.hr ili 0992314613.

Aleksandar Miketa

Komentari