Jeste li anksiozni?

Jeste li anksiozni?

Je li moguće da je danas anksioznost prisutnija nego ikada prije, iako su, generalno gledano, uvjeti života puno bolji nego ikada? Rekla bih da je zapravo puno bolji uvid pojedinca u svoje stanje, njegova informiranost i dijagnostika.

Kako nam je svima i moguće i stalo da živimo bolje i dulje od naših predaka, iznose se nove metode samopomoći koje uglavnom i funkcioniraju. Ipak, nismo svi isti pa će nekome pomoći jedan, a drugome neki drugačiji pristup. Jedna od tih metoda ipak je prikladna svima jer se temelji na prirodom danom obrascu koji se pokrenuo onog trenutka kad smo izašli iz maternice – disanje.

Jutarnji sam tip i prije nego ustanem glava mi je puna ideja i zadataka za predstojeći dan. U tridesetim godinama to sam cijenila kao naročitu kvalitetu i kad bih zajahala kortizolski val, ne bih silazila s njega do kasne večeri. Mislila sam da imam beskrajno puno energije i nepoderivo tijelo… U četrdesetima sam osjetila da mom emotivnom sustavu i tijelu ipak treba rekuperacija.

Od pjevačkih dana, mišić dijafragma ima velik značaj u mom svijetu. Vježbe disanja su me osvojile još u mladosti, a dale i smijer dok sam se bavila Tai chi jem, Aikidom i Jogom, prije 20 godina… Fokus na disanje je bitna stavka mojeg današnjeg treninga jer osim što utječe na sve aspekte života, disanje je i dokaz da smo živi 🙂

Jednostavnom rutinom za dobar početak dana i ti možeš smiriti svoj živčani sustav i pomoći svom tijelu da bude spremnije za dnevne zahtijeve.

Jedini rekvizit kojeg uvijek imaš uz sebe je zrak.
Jedini rekvizit koji je besplatan je zrak.
Jedini suplement koji te može i “dignuti” i “spustiti” je zrak.

Pogledaj video s vježbama koje pomažu protiv anksioznosti i umiruju tvoj emotivni i metabolički sustav.

Za više informacija ili za poduku vježbi za samopomoć kod problema s anksioznošću, paničnim napadajima ili ako jednostavno osjećaš “njok u grlu” (globus hystericus), kontaktiraj nas.

info@centar-miketa.hr

Tea Miketa

Komentari