Znate li razliku između vježbi za core i trbušnjaka?

Znate li razliku između vježbi za core i trbušnjaka?

CORE je središnji dio tijela koji obuhvaća mišiće cijelog donjeg dijela trupa: Odozgo dijafragmu, odozada mišiće leđa, odozdo mišiće zdjeličnog dna, sprijeda trbušne mišiće i iznutra dubinsku muskulaturu koja se veže na organe, kosti pa čak i kralješke. Po nekim definicijama, čak i glutealna regija spada u core.

Funkcija corea u tijelu je njegova stabilizacija i održavanje uspravne i stabilne posture. Vježbe za core ne moraju nužno utjecati na pojavu pločica na trbuhu. Vježbe za core su preuzete iz osnovnih obrazaca ljudskog gibanja pa nalikuju na gibanje malog djeteta. Stoga kažemo da su te vježbe funkcionalne jer mogu pomoći boljem gibanju kroz dan. Vježbe za core, između ostalog, jačaju i trbušnjake.

Vježbe TRBUŠNJACI podrazumijevaju fleksiju trupa, točnije, pregib. Taj pregib vrše mišići rektus abdominis i kosi trbušnji mišići. Ako se pregib često ponavlja, ta fleksija će ojačati rektus abdominis, koji će dobiti izgled “pločica”. Taj pokret mala beba napravi u svom razvoju nekoliko puta pa odustane, kada shvati da ipak neće na taj način uspjeti sjesti. Umjesto fleksije trupa, beba se ili uhvati za nešto pa sjedne, ili se okrene na trbuh, podigne na koljena, nađe se u shinboxu i onda u sjedu. Pošto se ne koristi u dnevnom gibanju, taj pokret ne nazivamo funkcionalnim.

Osim toga, vježba trbušnjak ne mora nužno jačati i core, a za neka stanja (trudnoća, post partum, problemi s kralježnicom, želucem…) je i kontraproduktivna.

Da li će se vježbanjem trbušnjaka otopiti masno tkivo s trbuha? 

Ne. Vježbanjem trbušnjaka možeš izgraditi pločice. MIT VEZAN UZ PLOČICE je da se one moraju početi i vidjeti ako puno radiš trbušnjake. Ako imaš potkožno masno tkivo na trbuhu, manja je vjerojatnost da ti se pločice vide, iako su one možda ispod sala lijepo izdefinirane. Također, pregib trupom neće otopiti više masnoće s trbuha nego što će to biceps pregib ili vježba za gluteus. Točnije, više sala s trbuha će otopit dobro dozirana i opterećena vježba za gluteus, nego sto trbušnjaka.

Razmišljaj ovako:

Pretili ljudi puno jedu. Znači, puno žvaču. Znači, puno angažiraju mišiće čeljusti. Jesu li im lica mišićava, ispijena i mršava radi toga, ili okrugla i punašna?

Odgovor znaš. Isto tako ni puno trbušnjaka ne može znatno utjecati na vidljivost tih mišića. Prehrana može!

Zašto je teže angažirati donje od gornjih trbušnjaka?

Vježbe trbušnjaci podrazumijevaju prvenstveno pregib trupom, odnosno kralježnicom. Kralježnica ima 33/34 kralješka, a od toga samo je trećina smještena u donjem dijelu trupa kojeg pokreću trbušni mišići. Svaki put kada napravimo pregib trupom, jače se aktiviraju gornja hvatišta trbušnih mišića.

Želimo li jače angažirati donja trbušna hvatišta, preostaje nam jako malo kralježaka koje možemo gibati. Oni se nalaze ispod pupka i unutar zdjelice, a dio ih uopće nije pokretan. Da bi pokrenuli donja hvatišta, potrebno je raditi pregibe zdjelicom, kao što je za gornja potrebno raditi pregibe trupom. Na žalost, zbog manje gibljivosti kralježaka u donjem dijelu, taj pregib zdjelicom je često male amplitude pa ih i dalje teško angažira, a nekim vježbačima čak izaziva bolove.

Zašto klasični trbušnjaci nisu preporučljivi ljudima koji imaju problema s lumbalnom kralježnicom?

“Problemi s kralježnicom” je jako širok pojam, a ovdje ćemo se dotaknuti najčešćih dijagnoza kao što su hernija, protruzija i bulging diska.
Diskovi se nalaze među kralješcima kojih ima 33/34. Rađeni su od želatinozne mase i služe i kao amortizeri. Budući da su naši kralješci uglavnom pokretni, diskovi imaju puno posla. Uslijed neadekvatnih pokreta i opterećenja koja se kroz vrijeme ponavljaju, diskovi mijenjaju svoju kvalitetu. Mogu se stanjiti, pomaknuti, napuknuti ili se djelomično ispučiti u svoju opnu koja otekne poput balončića. Ova (i još mnoga) stanja budu potaknuta i podražena fleksijama trupa, ili trbušnjacima jer od kralježnice zahtijevaju pokret koji takve diskove gnječi ili dodatno istanjuje. Dakle, zdravoj kralježnici ponavljajući pokret vježbe trbušnjaci dugoročno također ne odgovara.

Zašto u svakom treningu radimo vježbe za dupe, a za trbušnjake ne?

Odgovor je još uvijek isti – pročitaj prva četiri odlomka. Za vježbe za dupe možemo reći upravo suprotno! Svaki pokret kojeg radimo, a s ciljem snaženja gluteusa, funkcionalan je. Kako je svakog gosta tri dana dosta, tako i te vježbe nikad nisu iste. Iako je kuk turbo pokretan zglob, neki pokreti su na treningu manje dobrodošli. Uglavnom izbjegavamo bočne otklone kukom s gumom ili drugim vanjskim opterećenjem, ali to je već neka druga tema 🙂

I za kraj da ponovim ono što često i u treningu kažem – trbušnjake radimo zato što ih volimo, a ne zato što ih trebamo 🙂

Tea Miketa

Komentari