Imam schmorlovu herniju, trebam li na operaciju?

Imam schmorlovu herniju, trebam li na operaciju?

U nekoj fazi života, svi imamo hernije… S, ili bez simptoma.

Hernija je bilo kakav “odlazak” nekog tkiva iz svoje anatomske pozicije. Vjerojatno ste već vidjeli kako izgleda ingvinalna hernija ili bruh, često je imaju djeca i odrasli zbog naprezanja i/ili oštećenog, slabog vezivnog tkiva.

U ovom slučaju, radi se o hernijama diska koji se nalaze među kralješcima, kao amortizeri. S vremenom, opterećenjem i pokretima koje kroz dan radimo, želatinozni diskovi se troše i stanjuju, klize ili pucaju.

Predočimo si! Uzmite Oreo keks. Tvrde površine su kralješci, a punjenje je disk.

Ako ga stisnete prstima s obje tvrde strane, odnosno tijesto, iz njega će iskliziti punjenje prema van. Tako izgleda i hernija diska.

Za razliku od standardnih hernija, Schmorlova hernija ide vertikalno, odnosno utiskuje se u kralježak (keks) iznad ili ispod. Zbog svog položaja, ona ne pritišće neuralne strukture pa ne stvara nikakve simptome. No iako je bezbolna, hernija ipak postoji i disk je ipak oštećen, stoga treba biti oprezan.

Najčešće su na lumbalnim kralješcima i kako ne uzrokuju tegobe, otkriju se slučajno na nalazu magnetne rezonance. Ne kaže se uzalud da nema zdravih, samo nepregledanih 🙂

 

Da bi vaša kralježnica bila zdrava, potrebno joj je redovito održavanje tjelovježbom.

Nema terapije do kineziterapije, zato je naš ETM sustav tjelovježbe usmjeren na zdravstveni fitness i održavanje zdravog duha i tijela. Ako se i odlučiš na operaciju, ne gine ti vježbanje. Operacija će proći uspješnije ako je tvoje mišićno tkivo u funkciji, dobro prokrvljeno i uhranjeno.

Ako trebaš pomoć, javi se na info@centarmiketaa.hr ili na 0992314613

Aleksandar Miketa

Komentari
×

Zanima me