Ghee, pročišćeni maslac

Ghee, pročišćeni maslac

Ako ste putroljubac kao ja, vjerojatno ste probali na njemu nešto dinstati ili pržiti. Tada ste sigurno primijetili da on prilikom zagrijavanja stvara pjenu, lako tamni i neugodno dimi. Razlog tomu je njegov sastav: najveći je udio masti, ali sadrži i dio vode i proteina. Ti proteini se prilikom njegova zagrijavanja koncentriraju na površini i stvaraju pjenu. Pročišćavanjem maslaca odstrane se voda i proteini, a preostaje čista mast koja se većinom sastoji od zasićenih masnih kiselina. Takav maslac nazivamo maslo ili ghee.

Maslo je nekad bila visoko cijenjena namirnica, što se može vidjeti po njegovoj cijeni u rijetkim trgovinama koje ga imaju u ponudi. Nažalost, propaganda je na pijedestal stavila sintetičku tvorevinu novog doba – margarin. Ghee je zdraviji od običnog maslaca (a margarin neću staviti ni blizu popisa zdrave hrane) jer ima manje mliječnih proteina i čišći je. Lakše podnosi visoke temperature prženja. Ajurvedska medicina mu pripisuje razna pozitivna svojstva: povećava dugovječnost, memoriju, moć razlučivanja i inteligenciju. On daje snagu i odgađa proces starenja tjelesnih tkiva. Pospješuje plodnost, ojačava sjeme i jajašce. Poboljšava glas i grlo.

Kako ga pripremiti?

1. Maslac ubacimo u zdjelu i otopimo ga na jačoj vatri.
2. Kad otopina zavrije, smanjimo toplinu na minimum i pustimo da krčka.
3. Uskoro se na površini počne pojavljivati bijela pjena – nečistoće koje trebamo odstraniti žlicom. Ovisno o kvaliteti putra, kuhanje zna potrajati od 45 minuta do sat vremena; jer dok god se bijela pjena pojavljuje, treba je odstranjivati.
4. Zatim se čuje pucketanje uz pojavu mjehurića, što znači da je počela isparavati i voda. Tada možete isključiti štednjak i sačekati da se otopina malo ohladi.
5. Potom je prelijte u čistu posudu kroz sitno cjedilo ili filter za kavu ili čaj. Nakon nekoliko sati, dobivena zlatna tekućina se zgusne.

Primjena

Na maslu možete pržiti, dinstati ili ga jednostavno dodati gotovom jelu radi boljeg ukusa. Obično se maže na kruh, ali vi ga ipak namažite na peksimete. Ja ga obožavam s gomashijem, a o njemu i peksimetima ćemo pisati neki drugi put.

Tea Miketa

Komentari