Uredski vrat, 2. dio

Uredski vrat, 2. dio

U svaki individualni trening unesemo veliki trud da vježbaču ispravimo posturu, naučimo ga novom obrascu pokreta i potaknemo ga na novi način razmišljanja o tijelu. Po završetku treninga, uglavnom nastavimo čavrljati o svakodnevnim temama. Istog trena, kao da je netko pritisnuo skriveni prekidač – dotična osoba se pogrbi, izbaci guzicu, zaključa koljena, otvori stopala na van, objesi ramena… Mislim!!!

Sila teža jest gadura, al sva ljudska nastojanja – od onih prvih trenutaka poslije poroda, podizanja glavice, preko podizanja trupa, do sjedenja pa puzanja i hodanja – su nastojanja da joj se odupremo! Pa čak je i osmjeh pokret muskulature izveden kontra sile teže! Dolazi na poticaj iz vana, ali ga na životu održavate vi! Neće stajati sam! Kad malo bolje porazmislimo, da li vi održavate osmjeh na životu, ili on vas? What goes around, comes around… To je definitivno investicija koja se isplati!

Treninzi su reedukacija vašeg stila razmišljanja i kretanja!

Zato se nemojte ponašati prema njima kao prema pojavi koja dođe i prođe dvaput tjedno. Oni su tu da vas promijene iznutra i izvana, te da tu promjenu nastojite održavati i kad odete s ovog mjesta. Uvijek ćete provoditi više vremena za kompjutorom, u uredu, u kuhinji ili za volanom nego u igri, šetnji, plivanju ili treniranju. Uvijek će u radnom tjednu biti više prilika za pogrbljeno držanje, nego što će biti korektivnih treninga. Svijet se neće promijeniti! Možete promijeniti samo sebe.

Stoga, pišemo kaznene sklekove svima koje vidimo da su na naša vrata ušli ili izašli pogrbljeni!

Al da ne budem baš takva babaroga, evo još par vježbica koje će vašem vratu olakšati nošenje teške lubanje i pripomoći u osmosatnom uredskom sjedenju. Slobodno prekinite s poslom da biste odradili koju od ovih jednostavnih vježbi. Ako poslodavac bude negodovao, dajte mu našu vizitku!

1. STISNITE ŠAKE i položite podlaktice na stol, trebat će vam snažne ruke! Sada zauzmite stav kojeg ste naučili vježbajući pomoću prethodnog članka: izdužite vrat kao da vrhom tjemena želite dotaknuti strop, a bradu uvucite i ramena spustite. Gurajte ramena prema dolje a podlaktice pritisnite o stol. Javit će se osjećaj istezanja u predjelu ramena i osjećaj rasterećenja u vratu. Ovaj pokret možete raditi u svakom slobodnom trenutku, između tipkanja nekog teksta ili lajkanja nekog linka 🙂 Tako je diskretan i skoro pa nevidljiv, a nudi cjelodnevnu zaštitu vaše kralješnice! Sve to možete dobiti potpuno besplatno!

2. ISTEZANJE RAMENA – Sada se uhvatite za naslon, ili za bilo koji stražnji dio stolice. Iz položaja prirodno povijenih leđa, ispravite ih ne popuštajući hvat. Osjetit ćete zatezanje prsa i ramena, koji su nenadano dovedeni u novi položaj.

Ramena su u prirodnom položaju. Čvrst stisak za naslon stolice.

Trupom povucite unaprijed što više možete i približite lopatice ne popuštajući stisak šaka. Stražnjicom se odgurujte o sjedište stolice. Tako će se rameni i vratni mišići istegnuti i rasteretiti.

Povijte kralješnicu unaprijed, udaljujući lopatice i ne popuštajući hvat šakama. Sada će se vaša ramena opustiti pa se možete vratiti u prirodni položaj.

3. JOŠ ISTEZANJA – Na sličan način istegnite nadlaktice, vrat i ramena hvatajući se suprotnom rukom za držač ili sjedište stolice bočno.

Tijelom povucite u smijeru suprotnom od onoga na kojemu je hvat. Dozirajte tenziju prema potrebama vašeg tijela!

Rješenja uvijek ima. Mi vam možemo pokazati put, ali po njemu koračate VI!

Tea Miketa

Komentari