Vodič kroz blagdansko prejedanje, 1. dio

Vodič kroz blagdansko prejedanje, 1. dio

Idu dani dječje radosti! A kako više (bar fizički) nismo djeca, ne radujemo se darovima već odmoru i dobroj klopi!
Ili da to – dobroj – stavim pod navodnike?

OK, ukusnoj klopi.

Ima dana i treba biti dana kada je druženje uz hranu jednostavno potrebno i preporučljivo! Običaj se začeo još u plemenskim zajednicama. Slavljenje dobrog ulova uz pjesmu i ples pored vatre – to je nešto što nam današnja kultura ne smije oduzeti!

Jesam li u pravu?

A današnja kultura se stoga pobrinula za to da nam takve fešte omogući što češće. Pa se izlazi svaki vikend, čak i dva dana zaredom, pa se jede na svakom koraku i u svakom trenutku i feštarska a i ona druga, svakodnevna, uobičajena hrana. Svi smo uvjereni da i zaslužujemo takav, kraljevski tretman… I jest.

Jednom u par mjeseci!

Ekipa koja je te običaje začela je morala dobrano dugo trčati za svojom hranom, ili je provela dane i dane u hip hinge poziciji ili u goblet squat-u radeći oko svojih usjeva. I pored sve te muke, znali su ostati gladni. A onda su išli u rat. A tu je opet bilo masu trčanja, iskoraka, izbačaja, hrvanja i body flow tehnika… I opet se znalo dogoditi da ostanu gladni.
E da, gadna vremena. Ni antibiotik još nije bio otkriven.

Srećom, danas svega toga više nema – barem ne na našim prostorima. Ali smo zato svi veselo debeli!
Savršeno bi bilo da se možemo kontrolirati po pitanju konzumacije namirnica i paziti na zdravlje, pa se bez grižnje savjesti upustiti u blagdanje gastro uživanje, čak i pretjerivanje. Ali, kako u svakodnevici pretjerujemo, u ovo doba ćemo pretjerivati još i više, pa bi možda bilo dobro da se pobrinemo da posljedice takvih akcija budu što bezbolnije.

Imam par fora prijedloga koje nam donosi Timothy Ferriss u knjizi „Četverosatno tijelo“. Čovjek je probao sve – debljanje, mršavljenje i različite metode kako da do toga dođe!

Ako ste kreativni, stolicu možete koristiti na različite načine.

1. MINIMIZIRAJ OTPUŠTANJE INZULINA smirivanjem oštrih skokova inzulina u krvi.
Neka vaš dan započne sokom od grejpa (iscijeđenim iz voća zvanog grejp, ne iz ambalaže zvane tetrapak), a vaš prvi obrok neka bude manji i pun bjelančevina. Mala doza fruktoze iz grejpa će izravnati glukozu u krvi, a bjelančevine će umanjiti apetit.

2. POVEĆAJTE BRZINU PRAŽNJENJA PROBAVNOG SUSTAVA i time navedite hranu da brzo napusti vaš želudac. To postižete kofeinom. Zato se kava pije poslije obroka. Bez mlijeka i šećera, naravno!

3. IZGLADNITE MIŠIĆE da kalorije potrče k njima, umjesto u salo.
To postižete jednostavno: nakon svakog jela odradite 60-90 sekundi mišićnih kontrakcija u vidu čučnjeva ili wall pressova (sklek uza zid). Poticanjem mišićne cirkulacije, otvaraju se vrata energiji koja je pristigla u obliku hrane.
Nakon svakog jela curke odlaze u WC popraviti šminku. Nitko neće skužiti da su se zadržale koju minutu duže.

PS. Na povišenim petama je čučnjeve izvoditi još i lakše!
Dečki, to što ne nosite štikle nije isprika! Možda se dogodi da ne morate otkopčati pojas na kraju večeri – ili barem ne zbog trbušine!

Tea Miketa

Komentari