Upala burze trohantera

Upala burze trohantera

Burze su “sluzne” vreće koju su ispunjene tekućinom. One zapravo izgledaju kao neki balon napunjen tekućinom. Nalaze oko zgloba između ostalih mekotkivnih struktura. One se nalaze svugdje po tijelu, svugdje gdje je potrebna ovakva uloga. Ima ih oko 150. Njihova uloga je da se smanji trenje između okolnih struktura kada radimo pokret. Za njih nećete ni znati da ih imate dok god ne krenu boljeti ili se pojavi izbočina ispod kože.

Jedan od čestih burzitisa, je upala burze kuka, odnosno Trohanterni burzitis. Rijetko kada je to primarna dijagnoza i uvijek dolazi kao posljedica neke aktivnosti, traume, degenerativnih bolesti, loše biomehanike kuka, tendinopatije gluteusa maksimusa, slabosti ili umora/pretreniranosta glutealnih mišića.

Više pogađa žene nego muškarce, a u svojoj praksi sam vidio dosta često  klijentice koje nakon forsiranog treninga gluteusa, hodanja s elastičnim trakama oko koljena isprovociraju burzu. Česta je kod biciklista radi samog položaja kuka, ali i kod trkača i planinara. Iznenadni pad na kuk prilikom igranja nogometa ili udarac nogom u kuk kod bilo kojeg kontaktnog sporta može uzrokovati upalu burze.

Do upale može doći nakon prejakog treninga gluteusa

Simptomi su nagli i to je oštra, jaka i nagla bol u kuku. Može se napipati bolno mjesto na vanjskoj strani gornjeg dijela natkoljenice, odmah ispod kuka. Bol se može širiti niz bedro i kroz nogu što zna često laike zavarati te počnu liječiti kao je problem s lumbalnom kralježnicom. Bol se pojačava s aktivnosti i onemogućava hodanje, ležanje na tom kuku, ustajanje iz čučnja.. Nerijetko ometa san jer se osoba ne može namjestiti u bezbolan položaj.

Prva stvar koju osoba mora napraviti je da smanji aktivnosti koje su bolne i ne ići s filozofijom “Što me ne ubije, to te ojača” ili “No pain, No gain”. Ne treba vam to da prolongirate burzitis duže nego treba ili ga napraviti još ozbiljnijim.

Mi vam možemo pomoći s EMMETT tehnikom koja će kalibrirati mišićni sustav da djeluje efikasnije. Tako ćemo smanjiti trenje okolnih struktura oko burze. Treba vidjeti i primarni uzrok koji je doveo do ovog problema.

Od aparativnih procedura to su ultrazvuk, laser i analgetske struje. Sve ove procedure imaju za cilj da se smanji bol  i poboljša cirkulacija da bi čim prije došlo da smanjenja upale.

Obavezna je kineziterapija za vraćanje mišićne funkcije i da se podigne kapacitet tkiva.

Rješenja ima li neće doći sama i preko noći. Ako stanje postane loše ili je već loše moguća je i terapija koja uključuje ubrizgavanje kortikosteroida.

Aleksandar Miketa

Komentari