Andrea: Do željenog izgleda bez puno muke i odricanja

Andrea: Do željenog izgleda bez puno muke i odricanja

Nakon gotovo tri godine svakodnevnih bolova u donjem dijelu leđa, za kojih nije nađen  neki pravi uzrok, i tijekom kojih sam obišla valjda sve fitness centre, fizioterapeute i doktore u Rijeci, tragajući za načinom vježbanja koje će mi pomoći da se riješim svojih bolova i omogućiti normalno funkcioniranje u svakodnevnom životu, konačno sam se odlučila za odlazak na prvi pregled u Centar Miketa. I to je bilo najbolje što sam napravila – riječi su Andree Šanko, marljive vježbačice i članice Centra Miketa, čiju priču donosimo u nastavku.

Sve dijagnoze i načini vježbanja do tada  nisu davali nikakvih učinka, bolovi su se nastavljali ako ne i pogoršavali i većina onih kojima sam se obratila za pomoć govorila mi je da neke stvari izbjegavam raditi kako bi izbjegla bolove. Dok nisam došla u Centar Miketa, svakodnevna bol bila je objašnjena kao nešto čemu nema pomoći. Iako niti jedna slika nije pokazivala uzrok boli, preporučili su mi treninge bez napora i izbjegavanje svih normalnih pokreta iz svakodnevnog života. Najgore objašnjenje za jednu mladu osobu koja tek počinje živjeti: izbjegavaj raditi praktički sve ono što je drugima normalno. Vjerovala sam da postoji rješenje i u Centru Miketa sam ga konačno pronašla.

 

Od prvog pregleda, DNS individualnih treninga i kasnije grupnog treninga, za sve od kojih  sam u Centru imala priliku učiti i vježbati s njima, imam samo riječi hvale. Doveli ste me do stanja bez boli, mogućnosti normalnog svakodnevnog kretanja i funkcioniranja u svakodnevnim aktivnostima, te da mogu dignuti nešto teže od 4 kilograma bez da se bojim da će mi se leđa “slomiti” ili će me nešto “ukliještiti”. Znači doživjela sam pravi preporod, i fizički i psihički.

S kim god sam radila u Centru uvijek sam bila prezadovoljna. Pristup potpuno posvećen klijentu i svima je u cilju da se osjećate zdravo, zadovoljno i ugodno. S 33 godine prvi put sam naučila ispravne pokrete u vježbanju, u svakodnevnom životu, naučila sve o uravnoteženoj prehrani i uvjerila se da sve možeš samo moraš imati volje i doći na pravo mjesto. Nakon godine i pol dana kod vas ja sam neprepoznatljiva i fizički i mentalno. Zavoljela sam pokret i oslobodila se puno kočnica i strahova u pogledu svakodnevnih radnji.

Od “bojim se da ću se ozlijediti ako dignem 2 teže vrećice iz dućana pa ću mirovati i ništa ne raditi”, do 3 treninga tjedno u 6.30 ujutro, vježbanja i na godišnjem. Trening više ne bi propustila nizašto.

Početkom ove godine se pojavila prilika za sve članove da sudjelujemo u edukaciji vezanoj za prehranu. Od početka  edukacije kroz video snimke o makronutrijentima i osnovnim smjernicama u pogledu pravilne prehrane, uključenja u grupu i redovite savjete o prehrani, recepte, mjerenja na Tanita vagi i pregledavanju tablice obroka kroz dane, pružila nam se prilika da se educiramo i sami naučimo sve o namirnicama i kreiramo jelovnik svatko po svojim željama i preferencijama.

Ono što se meni svidjelo i zašto sam se uopće uključila u program o prehrani  je to što niti jednom nije bilo rečeno “ne smijete jesti ovo ili ono”, ili ograničavajte namirnice koje su se uvijek do sada spominjale kao nepoželjne (pr. ugljikohidrati), već sve je dozvoljeno ako je umjereno i izbalansirano kroz dan u omjeru kalorija koje su predviđene za potrošiti.

Također, htjela sam konačno naučiti sve što je potrebno znati o prehrani da mogu sama odrediti hranu koju ću jesti prema svojim preferencijama. Kroz aplikaciju My MyFitnessPal naučila sam sve o sastavu hrane koju svakodnevno konzumiram i oko nekih stvari se šokirala, a oko nekih uvjerila da su ok i prilagodila svoju dotadašnju prehranu u skladu s izračunatim kalorijama i određenim postocima makronutrijentima koje sam odredila da želim unijeti kroz dan.

U kratkom periodu od samo 3 mjeseca smršavila sam 6 kilograma, ali ono najbitnije: u kombinaciji s treningom i pravilnom prehranom došla do željenog izgleda bez puno muke i odricanja. Znači, jedem sve kao i prije, samo umjereno i određeno, vrtim par istih doručaka, ručka i večera, a ono što sam najviše promijenila i za što mi je trebalo duže vremena je povećati unos proteina kroz dan i smanjiti masti, ali i to sam uspjela kroz neko vrijeme, prateći unos hrane kroz aplikaciju MyFitnessPal.

Znači sve u svemu cijeli paket u jednom i edukacija i rezultati koji dođu kao nagrada i samo potvrđuju da se uz upornost i malo promjena sve može postići 😊

Komentari