Priprema za trening disanje i rolanje

Priprema za trening disanje i rolanje

U prošlom članku pisao sam o mekšanju (nekako to moram nazvati) tkiva, a u ovom članku ćemo se pozabaviti nešto suptilnijim strukturama.
Disanje je proces bez kojeg ne možemo. Cijeli naš organizam zahtijeva predivnu mješavinu zvanu zrak koja je sastavljena od :

78,084% dušika (N2)

20,947% kisika (O2)

0,934% argona (Ar)

0,033% ugljikova dioksida (CO2)

Na svijetu postoje ljudi koji ne jedu, ne spavaju, ne piju, ali koliko znam nema onog koji ne diše. Disanje je automatsko i odvija se čim se rodimo. Kažu da je prvi dječji plač kada dođe u matrixzapravo bol koju osjeti prilikom prvog udaha zbog kojeg se šire pluća tj. napokon počinju imatisvoju funkciju. Površina pluća odraslog čovjeka je veličine nogometnog igrališta. Odrasli čovjekudahne 16 do 20 puta u minuti, a djeca od 30 do 35 puta u minuti. Udisaj traje jedno 2 puta kraćeod izdisaja i udisaj je aktivan, a izdisaj je pasivan.

Za disanje su zaduženi mišići grudnog koša i dijafragma. U ovom slučaju nas zanima dijafragma. To je kupolasti mišić koji se nalazi između prsnog koša i trbuha, a hvatišta su joj na rebrima, prsnoj kosti i kralješnici. Ona je prirodna granica između ova dva dijela tijela.Pokretanjem dijafragme prema gore smanjuje se prostor u grudnom košu i tako se vrši izdisaj dok se pokretanjem prema dole šupljina grudnog koša povećava i vrši se udisaj. Kao jedan veliki mijeh ili gajde. Dijafragma više utječe na širenje i smanjivanje pluća nego rebra. Mislim da više ne treba govoriti nego počnite normalno disati. Za početak udah je na nos, a izdah na usta. Možete napraviti dvije vrste disanja, a to je krokodilsko disanje ili 90/90 disanje.

Krokodilsko disanje:

Lezite na trbuh, čelo oslonite na dlanove, dok su prsti isprepleteni. Dišite opušteno pokušavajući gurati trbuhom pod, tako da se trbuh širi kao u krokodila, koji se sunča na obalama Nila. Pri svakom izdisaju pokušajte svjesno opustiti grudni koš i ramena.

90/90 disanje:

Lezite na leđa, a noge postavite na klupicu, veliku loptu ili stolicu, važno je da budu pod kutem od 90 stupnjeva. Ruke za početak stavite na trbuh. Udisajem probajte napuniti trbuh u svimsmjerovima, a ne samo prema gore. Osim što je bitan udah također je i bitan kompletan izdah. Morate napraviti izdah do kraja, skroz do kraja dok god ne postanete gladni zraka.

Par savjeta:

Možete koristiti tempo za disanje 4/2/4. Udah i izdah 4 sekunde, a između svakog udaha i izdaha je 2 sekunde pauze. Koristite slamku za jači izdisaj.

Jedan od primitivnih pokreta koji je duboko usađen u naš živčani sustav je i rolanje ili okretanje na podu. Ono što mala djeca rade od 4 do 6 mjeseca svog života. Ovo je jako bitan segment u neuromotornom razvoju čovjeka. Ovakvi pokreti s puzanjem su kamen temeljac normalnog ljudskog pokreta. Mnoge tehnike fizikalne terapije koriste pokrete iz rane dječje dobi. Mabel Elsworth Todd je rolling i puzanje koristila u radu s plesačima i sportašima na početku 20 stoljeća. Kasnije su taj način rada usvojili i razvili velikani poput Feldenkraisa, Vojte i Kolara. Sve više ovaj način pripreme za trening rade i profesionalni sportaši.

Iz našeg iskustva možemo reći da bi ovo svi trebali ubaciti u svoju rutinu. Koliko god vam to čudno izgledalo.

Rolanje:

Lezite na leđa ispruženih nogu i ruku koje su iznad glave. Iz ove pozicije pokušajte se okrenuti na trbuh uz pomoć ruke. Ako radite s desnom rukom okrećete se na lijevo. Pri tome probajte ne koristiti donji dio tijela. Trebate se koncentrirati na srednji dio tijela koji će zapravo raditi kretnje. Kada se okrenete na trbuh, dignite ruku u zrak i gledajte za njom te se pokušajte vratiti na leđa. Napravite to isto i drugom rukom. Okretanje uz pomoć noge je malo lakše jer je puno duža i teža. Savijte nogu u koljenu tako da je noga sada pod kutem od 90 stupnjeva, prebacite je preko centralne linije i onda je pružate sve dok se ne okrenete na trbuh. Sličan je način vraćanja na leđa. Savijete potkoljenicu, podignete koljeno s poda, prebacite nogu preko svoje centralne linije i pružate nogu dok god se ne okrenete na leđa. Naravno postoji više načina i verzija, ali je ovo sasvim dovoljno za početak. Ako želite malo zahtjevnije rolanje onda predlažem “Free fall roll”. Početna pozicija je ista, ali su ruke i noge cijelo vrijeme u zraku, odnosno ne dotiču pod. Ovo je vježba kojom ćete itekako zabaviti trup.

Prvo napravite disanje pa tek onda rolanje, ali dok radite rolanje dišite pravilno. Osim pripreme za trening ovo može biti i “cool down” za kraj treninga.

Aleksandar Miketa

Komentari
×

Zanima me