Greasing the groove

Greasing the groove

Ljeto je pokucalo na vrata i vjerojatno se puno ljudi odlučuje za ljetnu pauzu. Iskreno ne razumijem u čemu je kvaka, ali možda će netko doći u napast da nešto počne vježbati na odmoru. Oni koji ne mogu bez treninga ovo će im dobro doći jer uz minimalni napor mogu dobiti jako puno toga.

Pri ruci nećete imati cijelu dvoranu za sebe, ali uvijek na raspolaganju imate svoje tijelo.

Ideja i smisao GTG je da uz manje napora postanete jači. To se može primijeniti na zgibove, sklekove na jednoj ruci (ili sklekove ako vam je ovo prvo teško) i čučnjeve na jednoj nozi (pistol). Isti princip možete koristiti kod Dead Lifta, Kettlebell Military Pressa, ali i vjerojatno ostalih vježbi za apsolutnu jakost.

Koncept GTG je zapravo uvježbavanje neke vježbe/tehnike bez da se puno umarate. Radi se o sinaptičkoj facilitaciji tako da neuroni postaju super provodljivi, postaju super neuroni. To je jedan vid neurološkog treninga. Ako zamislite sebe da ste automobil sa 6 cilindara, a želite biti jači možete dodati još cilindara pa ćete biti jači, ali i veći. To je hipertrofija što u nekoj normalnoj mjeri sasvim ok. Možete bolje uštimati cilindre da preciznije rade pa ćete biti jači. To je zapravo neurološka komponenta treninga. Jedna stvar je bitna. Vi uvježbavate VJEŠTINU, a ne želite se pretrenirati i oznojiti. Za to koristite saunu ili vodite ljubav s boljom polovicom.

Izaberete jednu vježbu na kojoj mislite raditi. Neka to bude sklek na jednoj ruci ili neka od progresija. Ja sam koristio progresiju tako da sam se s jednom rukom oslonio na dršku kettlebella. Prvo sa strane, a onda naprijed. Naravno da ruka bude što više ispružena. Ovo sam izabrao čisto zato što ga možete napraviti bilo gdje tako da nemate isprike. Vaša konačna brojka je možda dva komada po ruci. Vi ćete dok gledate omiljenu seriju ili igrate igricu na PS4 naviti štopericu da vas podsjeti da svakih 10 do 15 minuta napravite po jedan sklek na svakoj ruci. Tako radite dok god je tehnika kvalitetna i dobra. Tijekom cijelog dana dok ste na plaži, na poslu, u kući za računalom, mislim da ste shvatili poantu.

Jednostavno ostanite svježi da možete raditi. Ne želite se uništiti nego uvježbati određenu vještinu. Ponekad ćete, kako tijekom dana budete radili tu vježbu, uočiti da ste sve bolji i odmorniji. Zašto? Jer vaš mozak sve bolje poznaje pokret te mu sve manje energije i kalkulacija treba da bi ga napravio.

Osobno sam to koristio kod skleka na 1 ruci i nozi, Pistol čučnja, Kettlebell pressa te Zgibova s opterećenjem. Istu stvar možete napraviti i s Dead Liftom i drugim vježbama. Namjestite si težinu na šipku dok radite s klijentima. Jednostavno dođete podignete 5 puta i tako cijeli radni dan. Ponekad si uzmite DAY OFF, a svaka 4 tjedna probajte oboriti vlastiti rekord.

Uživajte.

Aleksandar Miketa

Komentari