Trening i odmor

Trening i odmor

Ovaj tekst je napisan 2011 godine tako da sam neke stvari već promijenio.

U svojoj praksi često viđam ljude koji izgore od treninga pa svoj uspjeh mjere na kapaljku. Njihov problem je u tome što ne posvećuju dovoljno pozornosti odmoru i rekuperaciji.

I meni se nedavno desilo da sam radi prevelike želje za napretkom lagano počeo izgarati. Moj se dan sastoji od više tretmana, nekoliko grupnih i individualnih treninga Funkcionalnog fitnessa, te treninga Aikida navečer. Često počinjem s treninzima već u 8, a završavam u 22 sata. Čini se da mi je preopterećeno tijelo u želji za odmorom i rekuperacijom počelo slati signale u vidu sporog napretka ili stagnacije.

Odmor je bitan kao i sam trening. Ona motorička znanja koja tijekom treninga upoznamo, naše tijelo usvaja tek za vrijeme odmora. Zato je, između ostalog, karantena toliko bitna u životu vrhunskih sportaša.

Odlučio sam se malo bolje organizirati i više si prilagoditi treninge.
U zadnja 3/4 mjeseca treniranja najviše sam se fokusirao na Kettlebell i shodno tome pratio i određeni program za podizanje snage. Napredak u snazi, izdržljivosti, eksplozivnosti je nevjerojatan, ali najbitnije je da su sanirani određeni fizički problemi koji su me pratili godinama. Tako je nestalo boli u ozlijeđenom koljenu i ramenu, a funkcionalnost tih zglobova se povećala.

Tijekom tjedna odradim 3 glavna treninga i 2 treninga gdje svaštarim (radim što hoću/mogu). Ta 3 glavna treninga sam podijelio na lagani, srednji i teški. Za sada to funkcionira fantastično i porast snage (moj trenutni prioritet) je evidentan iz tjedna u tjedan.

Program je sljedeći:
Ponedjeljak=srednji, Utorak=svaštarenje, Srijeda=odmor, Četvrtak=teški, Petak=lagani, Subota=odmor, Nedjelja=svaštarenje

Uvijek slušajte što vam tijelo želi reći, jer je ono nekada pametnije od vas. Odmarajte, jer tek onda napredujete.

I ako možete – ubacite koju minutu popodnevnog sna. To bi bilo idealno!

Aleksandar Miketa

Komentari