Vježbanje u trudnoći, jer…

Vježbanje u trudnoći, jer…

Trudnoću uopće nisam doživjela kao stanje, više kao proces. I to poprilično revolucionaran proces! Svaki dan je donosio vidne promjene, u prvom redu fizičke, a i one emotivne prirode – s kojima je bolje upoznat moj suprug 🙂

Po prirodi visoka i nesklona debljanju, mislila sam da ću trudnoću provesti vitka k’o jela bez nekih vidnih promjena osim trbuha.

Trbuh se za nekoliko mjeseci pretvorio u hmmm… nešto malo veći trbuh, a zglobovi i udovi su se stopili u finu masu sličnu tijestu… Uskoro sam počela osjećati i posljedice svoje težine u vidu nedostatka kondicije. Lako sam se umarala i osjećala sve češću potrebu za odmorom. Probava – nula bodova. A kulminacija je nastupila jedno jutro (9. mj. trudnoće) kad sam se sagnula dati psu vode i umalo nisam završila licem u zdjeli. Snažna, oštra bol projurila je lijevom stranom leđa, smjestila se u kuku i odlučila tamo ostati! Srećom, dobro sam se udala – moj muž je fizioterapeut, pa je problem bio riješen nakon jednog tretmana, ali se povremeno i u blažem obliku javljao sve do kraja trudnoće. Neravnoteža izazvana promjenom težišta u kombinaciji s dužim odsustvom moje instruktorice Yoge je učinila svoje.

Trudnice i sve one koje ćete to biti! Sretna vijest je da svi ti problemi uglavnom nestaju odmah nakon poroda!

Sve gore nabrojeno su normalne promjene koje se u vrijeme trudnoće javljaju. Zapravo, samo su dio normalnih promjena, jer trudnoća je stanje vrlo individualne prirode.U trbuhu se, osim bebe, nalazi i plodna voda koja dodatno povećava njegov obim. Zglobovi su otečeni jer se voda prikuplja u organizmu, a kondicija slabi ne samo zbog tjelesne težine, već i zbog toga što vaš krvotok mora opskrbljivati kisikom i hranjivim tvarima i bebu, što znači da radi za dvoje! Stoga, ne čudi što žena ima čestu potrebu za odmaranjem.Probava se usporava jer težina ploda i vode pritišće crijeva i tako im otežava rad. Ako trudnica pazi na prehranu, rijetko se može govoriti o prikupljanju neželjenih kilograma u vidu masnoće.Puno je razloga za vježbanje u trudnoći, ali u nekim slučajevima vježbanje nije preporučljivo – zato je najbolje pitati svojeg liječnika. Neki od loših motiva za vježbanje su: debela sam kao slon, teška sam kao brod, nikad nisam vježbala al sad vidim da moram… Trudnica nipošto nije ništa od navedenog! Ako već do trudnoće niste vježbali, bolje je priuštiti si koji tretman masaže a s vježbanjem sačekati do poslije poroda. Pošto sam godinama bila redovito fizički aktivna, nisam prestala vježbati Aikido sve do 3. mjeseca trudnoće. Tada sam se upisala na Yogu za trudnice koja mi je više odgovarala od tada jedine alternative – fitnessa za trudnice. Danas curke imaju sreće, jer postoji niz programa vježbanja koji se nude kao izbor!

Vježbanje od kuće jedna je od mogućnosti…

Vježbajmo jer …

Snažimo trbušne mišiće čije je opuštanje i razdvajanje uzrokovano rastom ploda i maternice, a time utječemo na bolje podržavanje ploda. Jačamo leđa, koja su u stalnoj borbi za održavanjem uspravne posture. Zbog položaja trbuha (i dojki), djelovanje sile teže pomiče prirodno težište tijela. Trbušni mišići trebaju odražavati 60 posto snage leđnih (ekstenzori moraju biti jači od fleksora). Osnažujemo i prsne mišiće koji se opuštaju pod teretom mliječnih žlijezdi i povećavamo tonus mišića dna zdjelice kontrakcijama vaginalnih kanala, pa utječemo na jačanje urinarne kontrole.
Vježbanjem optimiziramo razinu šećera u krvi te utječemo na kontrolu tjelesne težine trudnice i težine djeteta.
Izlučivanje hormona relaksina (oko 2. tjedna ) omogućuje bolje korigiranje posture tijela vježbačice, koje tijekom trudnoće uglavnom postaje kifo-lordotično.

Osim što potiče izlučivanje endorfina (tzv. hormon sreće) pa se tako poboljšava raspoloženje, vježbanje uklanja ili ublažava i neke od najčešćih trudničkih tegoba: opstipacija, loša cirkulacija, opći umor i smanjenje kondicije. Utječe na mogućnost lakšeg (prirodnog ) poroda i osigurava brži i lakši oporavak nakon poroda.
Ima pozitivan utjecaj na sliku o samom sebi, pa i tako pomaže prebroditi to osim fizički, i emotivno zahtjevno stanje.

Uživaj u svakom trenutku!

Tea  Miketa

Komentari