5 suplemenata za bolji rad organizma

5 suplemenata za bolji rad organizma

Bez obzira na to čime se u životu bavili, vjerujem da će neki od ovih suplemenata utjecati na bolje funkcioniranje vašeg kompletnog organizma. Današnji način života je jako brzog ritma te se tijelo ne stigne oporaviti za nove pobjede. S nekim od ovih suplemenata ono će dobiti saveznike u borbi, jer današnje namirnice su nutritivno loše, a prehrambene navike stvaraju više problema nego bilo što drugo.

1. PROBIOTICI

Pozitivne ili dobre bakterije koje stanuju na našim crijevima. Odgovorne su za bolju apsorpciju hrane. Ako mislite početi s nekim dijetalnim planom (promjenama u načinu prehrane), definitivno morate prvo imati dobre radnike na crijevima. Bez njih apsorpcija kvalitetnih supstanci neće biti moguća. Svoje bakterije svakodnevno uništavamo lošom prehranom i one se jednostavno ne mogu oporaviti dovoljno brzo.

2. MAGNEZIJ i CINK

Minerali koji su odgovorni za 1000 raznih aktivnosti u našem tijelu. Ako imate grčeve u nogama ili teške noge definitivno ćete se riješiti tih problema s Magnezijem. Imunitet i oporavak od stresa će biti puno bolji uz pomoć Zink-a. Za muškarce je jako bitno da im ne manjka Cinka, inače im partnerica neće biti previše oduševljena.

3. ZELENI PRAŠKOVI

Spirulina, klamatska alga, lišće mlade pšenice ili ječma su namirnice bogate klorofilom, antioksidantima, vitaminima, mineralima. Idealna su jutarnja budilica u soku od cijeđenog grejpa! Ovo je odličan izbor za podizanje razine energije i dobivanje energije od Sunca.

4. PROTEINI

Naša tijela su jedan veliki protein koji je zapravo 60% voda građena od atoma koji imaju puno praznog prostora. Zvuči ludo, ali tako je. Konzumiranjem veće količine proteina na uštrb kompleksnih ugljikohidrata može samo biti dobro za nas. Ako vam je interes gubitak masnih naslaga onda je ovo idealan recept. Proteine konzumirajte u obliku hrane ili kao nadomjestak u prahu. U obliku praha to može biti dobra zamjena za vašu svakodnevnu marendu. U blenderu smiješajte šaku borovica, proteinski prah, jogurt (ili već koju alternativu želite), pola šake badema, par kocki leda = imate super dobar i lako probavljiv obrok.

5. MACA

Prah od MACE je definitivno must have za sportaše i sve one koji trebaju imati malo više energije. To je zapravo repa iz Južne Amerike. Inke su uzimale macu prije bitke jer daje energiju i poletnost. MACA je adaptogen i jedan od boljih pripravaka za rekuperaciju. Jako dobro regulira hormonalni disbalans pa je vrlo cijenjena kod žena u menopauzi. Pomaže pri neredovitim menstrualnim ciklusima, muškarcima koji imaju problema s potencijom i parovima koji ne mogu imati djece. Kod muškarca generalno utječe na podizanje razine testosterona.

Ipak ni najbolja suplementacija vam neće pomoći ako si ne sredite prehrambene navike.

Aleksandar Miketa

Komentari