5 suplemenata za bolju izvedbu

5 suplemenata za bolju izvedbu

Već sam pisao o osnovnim suplementima koji se mogu koristiti u rekreativne svrhe. Naravno da nije sve za svakoga i da treba prvo srediti prehrambene navike pa se tek onda odlučiti za suplementaciju. Glupo je da se sa suplementacijom pokušava nadoknaditi loš prehrambeni plan i navike.

Ako niste pročitali prvi članak, vratite se i počnite s njim.

Većina ovih suplemenata se nalazi u vitrinama svakog sportaša i rekreativaca, a omiljeni su kod populacije koja se bavi BODY BUILDINGOM. Ne, s ovim suplementima nećete imati ogromne mišiće ili izgledati kao muško (ako ste žena koja čita ovaj članak ili feminizirani muškarac). Ovi suplementi su odlični za „krpanje“ i bolju rekuperaciju vašeg organizma. Namjerno nisam upotrijebio riječ tijelo jer će zapravo cijeli organizam kao cjelina bolje funkcionirati ovih suplemenata.

L-GLUTAMIN

Sastavni dio proteina i jedna od neesencijalnih aminokiselina. To znači da ih tijelo može sintetizirati samo. U nekim slučajevima se događa da se ne može sintetizirati, pa ga treba ubaciti u vidu suplementa. Pojačana potreba tijela za L Glutaminom javlja se u raznim stresnim situacijama i teškim treninzima, ali i prilikom bolesti, te nakon operativnih zahvata, opeklina, gladi.. U svakom slučaju dobro ga je imati kao saveznika.

BCAA

Kada smo se već dotaknuli aminokiselina onda ne možemo završiti bez njih. Zapravo, nikako ne možemo bez njih. Aminokiseline razgranatog lanca koje čine LEUCIN,IZOLEUCIN i VALIN. Popularne kod BODY BUILDERA jer osim što čuvaju mišićnu masu mogu je i povećati, daju osjećaj svježine, smanjuju mentalni i tjelesni umor, prže salo, obnavljaju tijelo. Znam da ih već želite imati u svom ormariću.

KREATIN

Idealna suplement ako želite postati jači. Kreatin je zastupljen u hrani, posebno u mesu i ribi i nema ga u biljnoj hrani. Nije loše da ga vegetarijanci ubace u prehranu. Osim što pomaže snazi, sprječava mišićni katabolizam (što je dobro kod nekih bolesti), utječe na povećanje i održavanje normalne razine testosterona.

D VITAMIN

U zadnje vrijeme nema Sunca pa nema ni D vitamina J Ako ga ne unosite hranom dodajte ga. A s obzirom na vremenske prognoze, odite i kupite D vitamin. On je jedan od onih koji su topivi u mastima (s E,A,K) pa treba biti oprezan. Pokazao se odličan u prevenciji tumora, uspostavljanju hormonalne ravnoteže, poboljšavanju imunološkog sustava. Preko zime, pogotovo kada je ovako kišna ipak bi ga trebalo ubaciti u prehranu. Čim na Sunce dođe trak na Sunce a ne u solarij.

RIBLJE ULJE/OMEGA 3

Većina nas je morala uzimati one crvene kuglice kada smo bili mali. To je bilo riblje ulje i bilo je groznog okusa. Ja sam se već od same pomisli na to naježio. Danas ga ima u kapsulama pa okus nije problem. Pozitivno utječu na kardiovaskularno zdravlje, bolju moždanu funkciju, zacjeljivanje ozljeda, smanjivanje upala. Omega 3 masne kiseline su stvarno BEST BUY produkt i treba ih uzimati u dobrom odnosu s OMEGA 6. Naravno, uvijek u korist OMEGA 3.

Nadam se da je i ovo bilo korisno. Ne brinite, svi ovi suplementi se i inače nalaze u hrani i nisu steroidi, niti je to „kemija“.

Aleksandar Miketa

Komentari