A jaje volim

A jaje volim

Proteini jaja sadržavaju sve esencijalne aminokiseline pa mogu zadovoljiti potrebe organizma u rastu i razvoju. Biološka vrijednost proteina u hrani mjeri se usporedbom s jajetom, jer ona iznosi 93,7%. Ugljikohidrata ima samo u tragovima, ali zato ima obilje mikrominerala i vitamina. Jaje je odličan izvor fosfora, selena, riboflavina, pantotenske kiseline, vitamina B12, A i D. Dobar je izvor željeza, cinka, vitamina B6 i folata. Osrednji je izvor kalcija, magnezija, kalija, tiamina i vitamina E.
Zahvaljujući ljusci, jaje je jedina prirodna namirnica koja zadržava svu hranjivu vrijednost ako je kuhano, dok je pečenjem gubi.

Evo par recepata iz naše kuhinje.

Jaja ala HULK.

Ubacite špinat, luk,sol, biber peršin i jaja u blender. Mi posjedujemo Omni Blend (toplo ga preporučujem svakome). Fino sve izmiksate i dobijete jajni zeleni smoothie. Super je jer jaja budu malo pahuljasta i prozračna. Ispečete ih i nakon toga pospete sa curryjem.

Jaja + Maca

Skuhate jaja. Pustite ih 5 minuta nakon što voda provrije. Nasjeckajte ih onom čudnom sjeckalicom za jaja radi umjetničkog dojma. Dodajte sol, bosiljak, bijeli luk i na kraju Maca. Da Maca, ona čudnog okusa. Ja je volim a i jaja 🙂 Idealna kombinacija za doručak. Probajte, nećete pogriješiti.

Jaja i zrnati sir

Obična kajgana na maslu (ghee) sa zrnatim sirom sa strane. Kompletan obrok za jednog mladića. Pospite s peršinom, suncokretovim i mljevenim lanenim sjemenkama te bučinim uljem. Solite po želji.

Centar Miketa Jaja party mix

Isjeckate luk, špinat, peršin, papriku te sve skupa zamiješate s jajima. Dodajte senf, sol i kurkumu. Smjesu izlijete u kalupe za muffine (idealni su silikonski) koje ste prije toga malo namazali s maslom ili putrom. Ubacite u rernu na 220 i pecite. Izvadite van neka se ohlade i servirajte. Ja ih serviram s vrhnjem. Uglavnom je to party samo za mene jer su u kući svi alergični na jaja osim mene. Fine by me 🙂

Nadam se da sam vas malo inspirirao s receptima. Ako budete dobri i nabacite koji komentar ispod dobijete i recepte s jajima na slatko 😉

Dobar tek svima.

Aleksandar Miketa

Komentari