Kako izgubiti kilograme do ljeta?

Kako izgubiti kilograme do ljeta?

GUBLJENJE KILOGRAMA je vječna tema koja se SVAKOG PROLJEĆA provlači kroz časopise, blogove, treninge, prehrambene proizvode, prenosi se s koljena na koljeno i o njoj se pišu pjesme. Organiziraju se detoxi, retreatovi; ulaže se u lijekove, napitke i praškove; prate se modni trendovi; počinje se masovno piti voda, cijediti limun, trčati; izbacuje se kruh i slatko…

Nema što nema 🙂 Osim sklada 🙂

Treneri postaju nutricionisti, nutricionisti postaju psiholozi, trgovci praškovima postaju liječnici, a trgovci garderobom postaju modni dizajneri. GDJE JE TOM VRTULJKU KRAJ?

Svi mi zapravo želimo biti zadovoljni. U proljeće, mi mislimo da će nam ljetni look u kupaćem donijeti zadovoljstvo, a zimus smo mislili da je zadovoljstvo još jedna kutija domaćice uz kamin. Vidiš; parametri su promjenjivi i očito da ne postoji zlatni standard sreće i zadovoljstva.

Prije par godina sam pročitala jedan pregledni rad (i tako mi je žao što nemam referencu) koji donosi različita istraživanja na temu osjećaja sreće. Eksperimenti opisani u tom radu su donijeli zaključke da:

  1. Osjećaj sreće ima sličan intenzitet u svih ispitanika nevezano uz objekt koji im je donio tu sreću. Npr Marica je željela platiti zaostatke računa struje, a Dragica je željela ozdraviti od teške bolesti, Dina je željela Audija jer joj Fiat nije bio dovoljno dobar. Sve su one po ostvarenju svojih želja osjećale sličan okus zadovoljstva koji je na mjerenjima (uh, nemam referencu!) pokazao sličan intenzitet.
  2. Osjećaj sreće je bio intenzivan jedan period, nakon čega je postignuće (struja, ozdravljenje, Audi) postalo uobičajeno. Točnije, osoba se  baždarila na to da joj ovo postignuće s vremenom postane manje napeto. Sukladno s time, rodila se neka nova želja, novi cilj, novo stremljenje koje je trebalo donijeti isto zadovoljstvo i istu razinu hormona sreće.

Dakle, čovjek ima konstantnu potrebu da održava svoj osjećaj zadovoljstva idući od želje do želje, od cilja do cilja.  A zašto čovjek ne bi mogao biti zadovoljan i ovime što trenutno ima?

Ok, recimo sada da ti želiš biti zadovoljnija svojim izgledom.

 

ŠANSE DA POSTIGNEŠ ONO ŠTO ŽELIŠ VEĆE SU AKO:

  1. Počinješ s pozitivnog aspekta: Ja sam dostojna da imam to i to.

Umjesto da počinješ s negativnog aspekta: Jadna ja, uvijek mi nešto fali. Pa naravno da ti fali, kad uvijek nešto novo želiš. Zašto ti ne bi mogla biti sretna? Pa možeš biti sretna. Promijeni stajalište i gledaj što će se dogoditi!

  1. Imaš pozitivan stav prema svojoj želji: Volim Audi i želim ga i ja voziti.

Umjesto da imaš negativan stav prema svojoj želji: Mrzim što Dina ima Audi, a ja nemam. Ako se i tebi dogodi sreća da sjedneš za volan sanjanog automobila, Dini neće faliti ništa.

DOBAR OSJEĆAJ U TIJELU možeš postići na sličan način!

Umjesto stresa jer je ljeto na vratima i kažnjavanja izgladnjivanjem jer si do sada previše jela, odredi pozitivan početni odnos prema svom tijelu – nađi 3 stvari koje voliš na sebi! Možda nisi zadovoljna svojim bedrima, ali imaš lijep osmijeh, glatku kožu, zdrave zube. Zapiši. Svako jutro pročitaj. Sigurna sam da ćeš idućeg jutra već imati i četvrtu u vidu. Zapiši i nju. Kladim se da imaš puno kvaliteta koje tebi nisu važne pa ih zato ni ne primjećuješ.

Odredi i pozitivan stav o hrani. Hrana je prvenstveno energija. Imaj pošten odnos s njom. Ona treba služiti tebi, a ne da si ti njezin rob. Nemoj sebe kažnjavati:

  • grižnjom savjesti ako si pretjerala s hranom
  • zabranom jedenja nekih namirnica jer želiš smršaviti
  • preintenzivnim i prežestokim treninzima da bi potrošila unesene kalorije.

Odredi pozitivan stav prema treningu. Možda ne moraš trenirati 3 sata tjedno u najbolje opremljenoj teretani, ili imati privatne sate s najboljim trenerima. Možda je tebi dovoljno da za početak odradiš desetminutni movement snack svaki drugi dan, koji će tvojim zglobovima dati mobilnost, mišićima svježu krv i kisik, a mozgu serotonin. S vremenom ćeš osjetiti da ti tijelo pita još više gibanja, da traži kvalitetnije nutrijente, da ti roba bolje stoji. Postići ćeš puno više umjereno se gibajući nekoliko mjeseci, nego u mjesec dana super intenzivnih treninga od kojih ćeš nakon tih mjesec dana – i odustati.

I KAKO ONDA IZGUBITI KILOGRAME DO LJETA?

Umjereno, pametno i s ljubavlju prema svome tijelu – do idućeg ljeta. Možeš započeti već sada.

Kod nas su svi treninzi individualizirani i prilagođeni upravo tvojim potrebama! Ako trebaš pomoć u organizaciji plana prehrane, tu smo; edukacija o prehrani uključena je u članarinu za sve klijente koji su u individualnom ili individualiziranom programu.

Ako želiš uštedjeti vrijeme i trenirati kod kuće, možeš i to: uz naše MOVE&SHINE programe za žene i UNBREAKABLE programe za muškarce. 🙂

Organiziraj svoj novi lifestyle, javi se:

info@centar-miketa.hr

Tea Miketa

Komentari
×

Zanima me