Bolje spavati nego liječiti

Bolje spavati nego liječiti

Kako se i sama bližim pedesetoj, tako učim sve više detalja vezanih uz ovu “razvojnu fazu” našeg bića. Prošla sam kroz period čupanja i guranja koje me emotivno, a zatim i fizički iscrpilo. Nije bilo izbora; pandemija je promijenila živote i poslovanje, a ja sam morala pratiti tempo vremena u kojem sam se kao majka i privatnica našla. Taj je tempo ukinuo još jedan dio već premalog intervala kojeg sam do tada imala za sebe; hobi, odmor i rekuperaciju.

Jedino što sam mogla učiniti za sebe je dobro se naspavati. Ali kako je stres ustrajao, počelo i se događati da više ni ne spavam dobro. Zaspala bih kao opijena, a zatim se jednim okom budila i mijenjala položaje cijele noći. Od mojih klijentica koje su u sličnim životnim prilikama sam čula da je kod njih nastupila čak prava nesanica. Probudile bi se oko 3 h i ne bi nastavljale spavati sve do zore – kad im je bilo vrijeme za ustajanje.

Neke su zaključile da im ni ne treba san :D, A koliko su bile u pravu shvatile su kada su se na treninzima počele događati prve ozljede…

Zbog pojave novih bolova u tijelu, zatezanja u tetivama i neke težine koju su naše klijentice blizu pedesete osjećale dan nakon treninga, počeli smo smanjivati intenzitet njihovih treninga. U nekim smo slučajevima došli do pukog održavanja obrasca pokreta bez ikakvih opterećenja, i opet bi nakon nekog vremena klijentica počela osjećati napetost u tetivama, bol u zglobovima i umor. Podvukli smo crtu istražujući nekoliko takvih slučajeva, a pokazalo se da se radi uglavnom o: ženama oko pedesete, majkama, privatnicama (kraljica se zapravo bude samo u pjesmi, ili u nedovoljno kreativnom FB statusu no ne i u životu), osobama s velikom odgovornošću na poslu i s dugotrajnim radnim vremenom, nespavalicama, mentalno i fizički aktivnim osobama koje ne ulažu dovoljno u svoju rekuperaciju putem nutricije i odmora.

Problem nije bio u treniranju, nego u rekuperiranju.

Noćno je spavanje iznimno složen, metabolički aktivan i točno određenim redom posložen niz jedinstvenih faza, (Dr. Sc. Matthew Walker). Spavanje obnavlja mozak, poboljšava pamćenje i rekuperira tijelo. Pomanjkanje sna negativno utječe na sve organske sustave, a odrasla bi osoba trebala noću spavati 7 sati u komadu.

Nespavači najčešće tvrde da sasvim dobro funkcioniraju tijekom dana premda nisu dovoljno spavali, a prava je istina u tome da su svoje sustave prilagodili da funkcioniraju ispod optimalnog, nikad ne oslobađajući pune potencijale. Naravno da je takvim tjelesnim sustavima čak i  trening niskog intenziteta stres pošto se tijela i CNS nisu imali prilike oporaviti. Ona motorička znanja koja u treningu upoznamo, naš mozak procesira i usvaja u fazi odmora. Mini rupture koje u tkivu nastaju u periodu napora, “krpaju” se u vrijeme mirovanja. Između ostalog, karantena je i zato profesionalnim sportašima vrlo bitna.

ŠTO PODUZETI?

1. Vježbe koje pomažu opuštanju podsvjesne mišićne kontrakcije, AEQ metoda. Iz mojeg osobnog iskustva: prakticiram AEQ metodu 5 godina i od srca preporučujem!

Prijavi se za AEQ radionicu!

2.  CBD ulje industrijske konoplje pomiješane s čistim maslinovim uljem: ako ste preumorni i za najnježnije vježbe i tražite čarobnu tabletu – našli ste je. Ne mogu naći dovoljno jake riječi hvale za djelovanje tog ulja. Tako dobro se nisam naspavala od školskih dana. Ustajanje ujutro je stoput lakše, a bolovi u lopatici koje imam od saobraćajke iz 97. godine su manje naporni.

Mi instruktori ne možemo na sebe preuzeti odgovornost za tvoj lifestyle. Naš dio je da doziramo intenzitet, a tvoj dio je da se rekuperiraš nakon treninga.

Odmor nije gubljenje vremena. Vrijeme ćeš izgubiti samo ako si ne priuštiš dobar odmor.

Tea Miketa

Komentari