Nezadovoljstvo zbog viška kilograma ili obratno?

Nezadovoljstvo zbog viška kilograma ili obratno?

Anoreksija i pretilost su dvije strane iste medalje.

Premise zaostale iz perioda najprije sedamdesetih pa onda i “milenijuma”, već desetljećima  mažu oči javnosti naturajući oglodane cure kao primjer ljepote i naravno, zdravlja.

Nikad nećete vidjeti reklamu za sladoled u kojoj oveća žena umotana u kućni ogrtač jede kilu sladoleda na žlicu, gledajući seriju. Ne, vidjet ćete vitku ljepoticu umotanu u bijelu plahtu koja na krovu luksuzne zgrade uzima Raffaello i stavlja ga u svoja senzualna usta, dok u pozadini valovi putuju morem i razbijaju se o pješčanu obalu. Tko zna koliko ih je jadnica morala stvarno i pojesti dok je snimala reklamu. Sigurno nije jela 12 dana nakon te uloge.

Proteklih se godina pak zagovara jednakost, inkluzija, ljubav za sve pa su i punašne cure postale glumice u reklamama za donje rublje ili šampone za kosu. Pa da, glupo je svima nama koje ne pljujemo Raffaello nego ga dostojanstveno jedemo naturat ideal neodrživo vitkog tijela. Sila teža u suradnji s kazaljkama sata važi za sve nas i nema te mršavice koja kad tad nije skužila da joj nešto visi, smeta ili leluja.

No dobro, različite građe i različita tijela u suradnji s različitim lifestyleom i načinom prehrane rezultirat će i različitim tjelesnim izgledom, to je jasno. Il bi barem trebalo biti. I naravno, inkluzija svih različitosti je dobrodošla.

ALI!

Kao što se skrivala iza promocije mršavih tijela, tako se krije i iza ove druge krajnosti. Niti jedna krajnost nije za promociju. Nemojte se ljutiti, nisam rekla da nije za inkluziju. Jer postoje stanja koja nit su poželjna za zdravlje, nit su proizašla iz zdravlja.

Pretilost i anoreksija negativno utječu na zdravlje cijelog tijela, to se zna. No isto tako, svi su disbalansi u prehrani zapravo posljedica nekog poremećaja zdravlja, bilo psihičkog ili fizičkog; a to se manje zna. To se ne ističe i o tome se ne priča.

Meni je ispričala klijentica, koja je uz vježbanje i plan prehrane išla i na redovita savjetovanja sa psihologom. Neki ljudi stres i traume “liječe” prejedanjem, drugi nejedenjem. A rane i traume mogu biti potpuno identične.

Svi imamo probleme i neke terete na ramenima, tužna sjećanja iz prošlosti, gubitke, rastanke i oplakivanja. Svatko se s time nosi na drugačiji način no bolje bi bilo da se ni ne nosimo nego da otpustimo. U tome vam ne može pomoć niti trener ni nutricionista već psiholog.

 

Za početak, budite blagi prema sebi. Ne stavljajte na sebe nove terete restriktivnih prehrambenih režima ili intenzivnih treninga. To donosi kratkoročne rezultate koji opet neće donijeti balans i ostavit će vas s novim okusom neuspjeha.

I zapamtite:

  1. Biti mršav ne znači nužno i biti zdrav i fit, kako u tijelu, tako i u glavi.
  2. Pretile osobe najčešće nisu nezadovoljne zbog toga što su pretile. One su najčešće najprije nezadovoljne, a onda zbog toga pretile.

Ako ne znate od kuda početi, obratite nam se s povjerenjem!

Tea Miketa

 

*Ako čitate ovaj članak tražeći inspiraciju za svoje postove, računajte na to da su svi naši članci zaštićeni autorskim pravima i da vas možemo tužiti.

Komentari
×

Zanima me