Propriocepcija ti omogućuje da treniraš manje, ali pametnije

Propriocepcija ti omogućuje da treniraš manje, ali pametnije

Ne bi li bilo divno kad za dobre rezultate ne bi trebali patiti 3 sata tjedno? Ponekad vam se čini nepravednim da vaš trener trenira duplo manje od vas, a ima duplo bolje rezultate.

KAKO TO?

Propriocepcija je osjećaj vlastitog tijela u prostoru. Položaja i pokreta tijela, ili dijelova tijela.

KAKO FUNKCIONIRA?

Kada upotrijebimo riječ “osjećaj”, ona daje okus nečeg nedovoljno egzaktnog, mjerljivog ili dokazivog. Međutim, propriocepcija funkcionira jako jednostavno, poštujući sve zakone biomehanike i neuroznanosti. A kako drugačije?

Na jednoj strani komunikacijskog kanala su dakle naši dijelovi tijela (glava, ramena, ruke, zdjelica, noge…), sa svim mekanim slojevima koji se nalaze oko tvrdih kostiju. Proprioceptori se nalaze u svim našim mišićima, vezivima, fasciji, koži…

S druge strane je dio mozga, cerebellum, koji je odgovoran za podsvjesne radnje. Stoga mi možemo reagirati potpuno bez razmišljanja kada naša propriocepcija tako nalaže. Npr, dok trčite spontano ćete preskočiti lokvu (bez računanja njene površine, opsega i broja koraka koji vas do nje dijele). Ili će se možda taj izračun ipak odviti u vašem cerebellumu nevjerojatnom brzinom; toliko daleko neuroznanost nije otišla pa još uvijek ne znamo. Ono što znamo je da se ta komunikacija događa brzo i podsvjesno.

Nije čudo da se propriocepcija ponekad opisuje kao šesto čulo!

CEREBELLUM I MOŽDANI VALOVI

U našem se mozgu uvijek odvija neka električna aktivnost, znali mi za to ili ne.

Postoji 5 vrsta moždanih valova, a mjerljivi su u Hercima (frekvencija). Ne vidimo ih, ali ih možemo mjeriti EEG-om čiji je dijagram doslovce u obliku valova. Kada jedna grupa neurona okine na određen način, pošalje poruku drugoj grupi neurona i tako nastaje moždani val.

Alfa valovi su u sredini spektra moždanih valova (8-12 Hz), a nastaju upravo u cerebellumu. Ti se valovi proizvode kada niste ni na što naročito fokusirani i osjećate se relativno opušteno. Na primjer, mozak proizvodi alfa valove u trenucima nakon buđenja, dok se protežete i meškoljite u krevetu. Istraživanja dokazuju da se velika količina alfa valova proizvodi u meditaciji. Alfa valovi potiču kreativnost, smanjuju anksioznost, pomažu kod depresije.

KAKVE VEZE TO IMA S PROPRIOCEPCIJOM?

Postoji vrsta uvoda u meditaciju nazivom indukcija. U toj se tehnici pokušavamo fokusirati na određene dijelove tijela i osjećaj postojanja tih dijelova tijela u prostoru. Pritom se uključuje propriocepcija i komunikacija s cerebellumom. On počne proizvoditi alfa valove koji isključuju analitički um (jučer/danas/sutra) i prisiljava nas na osjećanje i opažanje. U tom trenutku prestajete vrtjeti filmove svoje prošlosti, sadašnjosti ili nesigurne budućnosti (što ću kuhat…) i postajete jedno sa svojim tijelom. Kroz osjećaj svojeg tijela u prostoru, pomoću alfa valova koji povećavaju kreativnost i naravno gašenjem unutarnjeg dijaloga; pojačavate mind-muscle vezu i multiplicirate rezultate svoga treninga.

KUŽITE ZAŠTO TRENERI IMAJU BRŽE REZULTATE?

Ne razmišljaju o kuhanju i ručku, nego su fokusirani na dijelove i pokrete tijela u prostoru.

POJAČAJ EFEKTE SVOGA TRENINGA, TRENIRAJTE MANJE, ALI PAMETNIJE 🙂

Odradi s nama ovaj ljetni trening i fokusiraj se na disanje i muskulaturu donjeg dijela trupa!

Tea Miketa

Move&sunshine - ABS

Komentari