Superhrana

Superhrana

Pojam superhrana danas sve češće nalazi primjenu u svakodnevnom životu. Iako ne postoji službena definicija superhrane, radi se zapravo o namirnicama koje sadrže visok nivo fitonutrijenata, antioksidansa, polifenola, vitamina i minerala. Kao takve, danas sve češće nalaze primjenu kako kod zdravih osoba i sportaša, tako i kod osoba koje boluju od različitih kroničnih bolesti.

Chia sjemenke

Chia sjemenke jedne su od nutritivno najbogatijih hranjivih tvari na svijetu. Mnogi vjeruju da su već stari Azteci koristili Chia sjemenke kako bi povećali svoju fizičku izdržljivost i poboljšali mentalnu oštrinu.Chia sjemenke bogate su omega 3 i omega 6 masnim kiselinama  u omjeru koji je najbolji za ljudsko zdravlje. Osim omegom, chia sjemenke predstavljaju cjelovit izvor vlakana i proteina. Također opskrbljuju tijelo  antioksidansima i vitaminima A, B1, B2, B3, B6, B8 i E, te mineralima kao što su kalcij, kalij, željezo, magnezij, fosfor i cink.Popis zdravstvenih učinaka Chia sjemenki poprilično je dugačak: bogat su izvor energije, snizuju kolesterol, reguliraju krvni tlak, poboljšavaju zdravlje krvnih žila, štite probavu i čiste crijeva, poboljšavaju san i pomažu u mršavljenju.

Maca u prahu

Crveni korijen mace, koji svojim izgledom jako podsjeća na rotkvicu, već se tisućama godina uzgaja zbog svojih ljekovitih i hranjivih svojstava te svojeg bogatstva esencijalnim mineralima i aminokiselinama.Maca u prahu slovi i kao jak adaptogen, odnosno, sredstvo koje služi za bolju prilagodbu organizma te povećava izdržljivost i otpornost prema stresu, tjeskobi, traumi i iscrpljenosti.Od vitamina Maca je bogata vitaminima B1, B2, B12 i C vitaminom, a sadrži i alkaloide, ugljikohidrate, bjelančevine, vlakna, masne kiseline, fruktozu, škrob, tanin, natrij, kalij, kalcij, bakar, cink, željezo, mangan, silicij i magnezij.Zbog velike količine B vitamina koji sadrži, blagotvorno djeluje na živčani sustav, a zbog velike količine kalcija snažna je potpora i u borbi protiv osteoporoze. Također, poznato je da je maca i jak afrodizijak, a pozitivan utjecaj ima i na plodnost, kako kod žena tako i kod muškaraca.

Spirulina

Spriulina je mikroskopska, plavo – zelena alga za koju se smatra da je nastala prije 3,5 biliona godina, a danas slovi za najisplatljiviju, najhranjiviju i najcjelovitiju hranu na planetu.Glavna odlika ove alge svakako je veliki udio proteina koji sadrži, a  koji varira između 53-62 %, što je više od mesa, mlijeka, jaja ili soje. Osim toga spirulina sadrži 18 aminokiselina koje su prijeko potrebne za normalno funkcioniranje ljudskog organizma. Također bogata je i vitaminima i mineralima, posebno željezom, magnezijem i vitaminom B12. Kao takva predstavlja odlično sredstvo u borbi protiv anemije.Osim kod anemije, spirulina pomaže i kod hipoglikemije, dijabetesa, kroničnog umora, smanjuje LDL kolesterol te pozitivno utječe na opće psiho-fizičko stanje organizma.

Konopljin protein

Konoplja je jedna od najranije kultiviranih biljaka na svijetu i već tisućama godina predstavlja važan izvor prehrane u starim kulturama svijeta. Dva glavna proteina koja konoplja sadrži su adestin i albumin. Glavna prednost ovih proteina je da se lako probavljaju te sadrži svih 21 aminokiselina, uključivši i 8 esencijalnih koje ljudsko tijelo ne može samo kreirati, već ih se mora unijeti prehranom.Konopljin protein također predstavlja i odličan izvor omega 3 i omega 6 masnih kiselina u omjeru 3:1 koji je idealan za apsorpciju u ljudsko tijelo. Velika prednost konopljinog proteina je i ta što djeluje alkalno na tijelo te snižava opću kiselost organizma.

Kokosovo ulje

Uz maslinovo i bučino ulje, posljednjih nekoliko godina, zbog svojih nutritivnih vrijednosti iznimno popularno postalo je i kokosovo ulje. Osnovni sastojak kokosovog ulja je laurinska kiselina, koja ima snažno antivirusno i antibakterijsko djelovanje, te je stoga iznimno učinkovito u zaštiti od infekcijskih bolesti.Drugi važan sastojak kokosovog ulja je kaprilna kiselina koja potiče razvoj “dobrih” bakterija, posebice bakterija mliječne kiseline. Za razliku od nekih drugih ulja, kokosovo ulje ne sadrži loše trans masne kiseline, lako je probavljivo,  niske je kalorijske vrijednosti te je pogodno za ljude koji imaju problema sa povišenim kolesterolom. Redovito korištenje kokosovog ulja doprinosi boljem iskorištavanju vitamina i minerala, pomaže održavanju zdravlja crijeva, smanjenju tjelesne težine i normaliziranju metabolizma. Osim u kuhinji, kokosovo ulje često se koristi i u kozmetičke svrhe kao sredstvo za masažu te njegu kose i kože.

Aleksandar Miketa

Komentari
×

Zanima me