Kako lakše zaspati

Kako lakše zaspati

Događa li vam se da noć provedete koprcajući se u krevetu bez imalo sna? Jastuk je pretvrd ili premekan, grebe vas omiljena dekica, smeta vam zvuk tišine, a misli se čine preglasne… Sat ili mobitel pored kreveta bezobzirno odbrojava minute i svjesni ste toga da ćete zaspati pred jutro, baš pola sata prije nego neumoljiva sprava zazvoni. Čini se da dio populacije, pa i one fizički iznimno aktivne, ma kako iscrpljeni i umorni bili, često ne mogu zaspati do kasno u noć. Ili pak, opet zbog obaveza, jednostavno nemaju vremena odspavati više od 5 sati u jednoj noći.

Djeci se ne govori uzalud da rastu dok spavaju. Za vrijeme sna se aktivira parasimpatikus, dio živčanog sustava koji ima ulogu obnoviti naš tjelesni sustav. On odražava opušteno stanje organizma; usporava disanje i otkucaje srca, ali i ubrzava rad crijeva te potiče pražnjenje želuca i mokraćnog mjehura. Jednostavno rečeno – dok se tijelo tijekom noći odmara, ono se obnavlja i izbacuje otpad. Iz tog su razloga vaše oči ujutro krmeljave, mjehur pun, a nos često začepljen. Prištić na čelu češće izbije tijekom noći nego danju, a i druženje s novinama u WC-u je uglavnom jutarnji ritual.

Možemo li prevariti prirodu? Teško, priroda je organizirana na najbolji način. S pojavom mraka, žlijezda epifiza počinje lučiti hormon melatonin koji izaziva pospanost, a izlučivanje prestaje s pojavom svjetlosti. Jednostavnije ne može! No, lako je biti dijete… Ali kad odrastemo, zaposlimo se i/ili imamo djecu, tempo života postaje intenzivan, a stres i količina obveza nam ne dozvoljavaju ni najmanji predah. Više ne funkcioniramo po prirodnim ritmovima Sunca i Mjeseca; ne ustajemo s prvim znacima svjetlosti te ne odlazimo na počinak kad padne mrak – jednostavno upalimo žarulju. Rješavanju naših obveza više ništa ne stoji na putu, melatonin je zbunjen i ciklusi više nisu ciklični, već nasumični.

Iako prirodu varamo električnom energijom, nije lako nasamariti milijune godina evolucije. Prije pojave električne energije, čovjek nije do kasno ostajao budan uz elektronske naprave, niti se kasno budio jer je izgubio noć dopisujući se s rođakom iz Kanade koji je upravo u uredu. Kad se poremeti ritam odmora, ni mozak ni tijelo se ne stižu obnoviti na adekvatan način pa se stres slaže na postojeći stres, a to vodi do bolesti.

Kako onda manevrirati u vrtlogu životnog ritma i onog prirodnog, izmjena noći i dana?

Donosimo vam nekoliko uputa kako da lakše zaspite, a kada vam to uspije, kako da kvalitetno spavate.

  1. Prvo i osnovno: probleme rješavajte po danu, s pravim ljudima, a ne s noćnim refleksijama svojih vlastitih misli.
  2. Smanjite unos kave po danu. Ako je potrebno, zamijenite je crnim čajem. Za razliku od kave, smanjuje razinu kortizola, hormona stresa.
  3. Povećajte unos vitamina B tijekom dana, ili navečer popijte čašu piva.
  4. Popijte magnezij. Izbjegavajte šumeće tablete.
  5. Večernje kupanje završite tako da noge tuširate hladnom vodom. To će ubrzati cirkulaciju da bi si tijelo vratilo toplinu, a toplina koja opušta i uspavljuje.
  6. U spavaćoj sobi ugasite sva svjetla da bude mrkli mrak kako bi tijelo počelo stvarati melatonin.
  7. U sobi upalite aroma lampicu s eteričnim uljem lavande koje opušta. Ako nemate lampicu, pomoći će i nekoliko kapljica ulja na jastuk.
  8. Budilica neka svira vašu omiljenu melodiju!

Tea Miketa

Komentari